Novavax: Η λύση για τους ανεμβολίαστους – Παραδοσιακό και φθηνό

Η λύση για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, αλλά και να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, είναι το νέο εμβόλιο της Novavax, που αναμένεται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Η λύση για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, αλλά και να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, είναι το νέο εμβόλιο της Novavax, που αναμένεται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, το νέο εμβόλιο (Novavax) λειτουργεί με τον παραδοσιακό, και γνωστό από τη δεκαετία του 1980, τρόπο που λειτουργούν τα εμβόλια, ενώ παράλληλα είναι φθηνό και εύκολο στην παραγωγή, άρα θα αξιοποιηθεί πιο εύκολα σε μη προνομιούχες περιοχές.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, το πρωτειϊνικό εμβόλιο της Novavax επιτυγχάνει την ανοσία με διαφορετικό τρόπο:

Στα mRNA εμβόλια παρέχονται οι γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός μόνος του παράγει τα αναγκαία αντισώματα. Στα εμβόλια με ιικο φορέα, χρησιμοποιείται μη αναπαραγωγικός ιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα κύτταρα του οργανισμού, που στη συνέχεια τον παράγουν.

Στο νέο εμβόλιο, η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Έτσι λειτουργούν τα γνωστά μας εμβόλια, της γρίπης, της ηπατίτιδας, κτλ.

Η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι μια δόση του νέου εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχει επίσης ανοσοενισχυτική ουσία, για να παράγονται περισσότερα αντισώματα, ώστε να χρειάζονται λιγότερα αντιγόνα.

Το εμβόλιο Novavax διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Το ανοιγμένο εμβόλιο διατηρείται 6 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου

«Είναι φθηνό, εύκολο στη μεταφορά, θα συμβάλει στον εμβολιασμό και στις μη προνομιούχες χώρες, ενώ θα παραχθούν 1 δισεκατομμύριο δόσεις», σημείωσε η πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του εμβολίου έγινε με δεδομένα από δυο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετειχαν 45.000 άτομα, η πρώτη σε Μεξικό-ΗΠΑ και η δεύτερη στη Βρετανία. Παρατηρήθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα στην αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου.

Κι αυτό το εμβόλιο χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες άνω των 18 ετών. Μετά από 14 μέρες από τη χορήγηση ξεκινάει η προστασία.

Αναμνηστική δόση

Η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα δεδομένα για τη χορήγηση του ως αναμνηστική δόση είναι περιορισμένα, αν και φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσιακή απόκριση. Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών είναι επίσης περιορισμένα, όπως και η αποτελεσματικότητα του μικτού εμβολιασμού.

Επίσης υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας. Εκτιμάται ότι σύντομα περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα.

Σχετικά με τις παρενέργειες, αυτές είναι ήπιες και ανάλογες όλων των συμβατικών εμβολίων.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατέληξε: «Το νέο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο: Να προσεγγιστούν οι ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα όπου η κάλυψη είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη».

Δημόπουλος: Πώς λειτουργούν τα πρωτεϊνικά εμβόλια όπως το Novavax  

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.

Ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους».

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.

«Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού», εξήγησε.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ