Αξίζει να δειςΜπουρλά: Ξεκινούν οι δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους

Μπουρλά: Ξεκινούν οι δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους

- Advertisement -

Ξεκινούν οι πρώτες κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού στην Γερμανία από την κοινοπραξία των εταιρειών Pfizer και BioNTech, με την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

Ξεκινούν οι πρώτες κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού από Pfizer και BioNTech
Άλμπερτ Μπουρλά

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανακοίνωσε η BioNTech το υποψήφιο εμβόλιο, που φέρει το όνομα ΒΝΤ 162, αναπτύχθηκε από κοινού με την Pfizer. Δοκιμές σχεδιάζονταν και στις ΗΠΑ, μόλις δοθεί έγκριση εκεί για δοκιμή σε ανθρώπους.

Πρόκειται μόλις για την τέταρτη στον κόσμο κλινική δοκιμή στον άνθρωπο εμβολίου για την Covid-19, διευκρίνισε η γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Κάθε ένα από τα υποψήφια φάρμακα έχει διαφορετικές μορφές mRNA και αντιγόνα στόχο. Δύο από τους τέσσερις υποψήφιους ανάπτυξης του εμβολίου περιλαμβάνουν ένα mRNA τροποποιημένο με νουκλεοζίτη (modRNA). Ένα περιλαμβάνει mRNA που περιέχει ουριδίνη (uRNA) και ο τέταρτος υποψήφιος εμβολίου χρησιμοποιεί αυτο-ενισχυμένο mRNA.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων, ενέκρινε την κλινική φάση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Ταχύτερες δοκιμές

«Χαιρόμαστε για την ολοκλήρωση των προκλινικών μελετών στη Γερμανία και μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την πρώτη μελέτη σε ανθρώπους σαφώς ταχύτερα του αναμενόμενου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Biontech κ. Ουγκούρ Σαχίν.

«Η συνεργασία της Pfizer και BioNTech ενεργοποίησε τους κοινούς μας πόρους με εξαιρετική ταχύτητα, ενόψει αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης», όπως προσθέτει ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, κ. Άλμπερτ Μπουρλά.

«Τώρα που ξεκινά το έργο δοκιμών στη Γερμανία, ανυπομονούμε και προετοιμαζόμαστε ενεργά για πιθανή έναρξη του προγράμματος κλινικών μελετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο εγγύς μέλλον» σημειώνει ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Η Κλινική δοκιμή ενός υποψήφιου εμβολίου για την COVID-19 που ξεκίνησε στη Γερμανία και είναι μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου.

Η εταιρείες Pfizer και η Biontech αναμένουν επίσης σύντομα την έγκριση αυτής της φάσης από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ομάδα εθελοντών

Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στην πρώτη φάση επί ομάδας 200 εθελοντών, υγιών. Hλικίας 18 έως 55 ετών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich.

Τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν κλινικές δοκιμές επί διαφορετικών ομάδων εθελοντών και θα αφορούν άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρά περιστατικά προσβολής από τον κορωνοϊό.

«Η δοκιμή στον άνθρωπο αποτελεί σημαντικό στάδιο της διαδικασίας παρασκευής ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 για τον πληθυσμό της Γερμανία και πέραν αυτής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το IPE.

Κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν επίσης από την Pfizer στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν θα δοθεί το πράσινο από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, αναφέρει από την πλευρά της η εταιρεία BioNTech. Η BioNTech μέχρι σήμερα ειδικευόταν στην έρευνα για θεραπείες κατά του καρκίνου.

Ανεκτικότητα εμβολίου

Οι πρώτες δοκιμές στην Γερμανία θα έχουν ως στόχο «να προσδιορισθεί η γενική ανεκτικότητα του εμβολίου. Η ικανότητά του να δώσει μία ανοσολογική απόκριση κατά του παθογόνου παράγοντα», ενός ιού RNA, με την ιδιαιτερότητα της μετάλλαξης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich. Διευκρινίζει ότι τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν στην Γερμανία και άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων από εργαστήρια.

Περί τα 150 προγράμματα εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο κατά του νέου κορωνοϊού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ