Με την στήριξη της Gilead η Hookipa Pharma στοχεύει να αντλήσει 86 εκατ.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έως και 86 εκατ. δολ. αναμένεται να συγκεντρώσει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Hookipa Pharma, που αναπτύσσει νέες ανοσοθεραπείες για διάφορους καρκίνους, από την αρχική δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq, σύμβολο HOOK). Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα μετρητά για την υποστήριξη των κλινικών ερευνών. Το θεραπευτικό μέτωπο κατά του καρκίνου και των μολυσματικών ασθενειών αποτελούν προτεραιότητα της.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στον «αγωγό» ανάπτυξης νέων φαρμάκων της βιοτεχνολογικής εταιρείας Hookipa Pharma, με έδρα τη Νέα Υόρκη, βρίσκονται ανοσοθεραπείες με βάση την ιδιόκτητη πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να επαναπρογραμματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (arenavirus-based vector platforms: Vaxwave and TheraT).

Το VaxWave βασίζεται στον ιό της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας. Πρόθεση της Hookipa Pharma είναι να αντικαταστήσει το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα με ένα αντιγόνο στόχο. Το TheraT, είναι ένας εξασθενημένος arenavirus ικανός να αναδιπλασιαστεί. Μολονότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που εγείρει ανησυχίες ως προς την ασφάλεια του, ανοίγει την «πόρτα» σε θεραπεία μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.

Νέες θεραπείες

Η Hookipa Pharma πιστεύει ότι οι θεραπείες που προκύπτουν, θα μολύνουν τα δενδριτικά κύτταρα και θα τονώνουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Δίχως ωστόσο να διατρέχει κίνδυνος για πρόκληση παρενεργειών. Η βασική λειτουργία των δενδριτικών έγκειται στην προώθηση αντιγόνων και την παρουσίασή τους στην επιφάνεια άλλων ανοσολογικώς δρώντων κυττάρων.

Οι υποψήφιες θεραπείες, HB-201 και HB-202, εστιάζουν στον καρκίνο που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλώματος (HPV). Σύμφωνα με στοιχεία του SEC, πρόκειται «να υποβάλει νέα αίτηση κλινικής μελέτης στον FDA για τα φάρμακα HB-201 και HB-202. Οι αιτήσεις αναμένονται στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2019 αντίστοιχα». Τα φάρμακα αυτά βρίσκονται εκτός της πλατφόρμας TheraT.

Η Gilead, η Boehringer και η Takeda έχουν αποκτήσει όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας βιοτεχνολογίας, υποστηρίζοντας τους πρόσφατους κύκλους αναζήτησης χρηματοδότη της Hookipa, ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων (50 εκατομμύρια ευρώ) στα τέλη Δεκεμβρίου 2017.

Επίσης, πέρυσι η Gilead απέκτησε άδεια χρήσης σε μια σειρά τεχνολογιών ανοσοποίησης από την Hookipa Biotech, κατά της ηπατίτιδας Β και του HIV. Η εταιρεία κατέβαλε αρχικά 10 εκατομμύρια δολάρια (8,5 εκατομμύρια ευρώ) και δεσμεύτηκε σε ορόσημα που θα μπορούσαν να υπερβούν τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ