Μαύρη αγορά για φάρμακο κατά του HIV που δοκιμάζεται για τον κορωνοϊό

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην μαύρη αγορά πωλείται το αντιικό φάρμακο Kaletra κατά του HIV (της AbbVie) στη Ρωσία, καθώς διερευνάται ως πιθανή θεραπεία κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στην μαύρη αγορά πωλείται το αντιικό φάρμακο Kaletra κατά του HIV (της AbbVie) στη Ρωσία, καθώς διερευνάται ως πιθανή θεραπεία κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περισσότερες από 20 κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν το Kaletra και το γενόσημο του (εμπορική ονομασία Kalidavir) ως θεραπεία της νόσου COVID-19 ή ως προφύλαξη μετά την έκθεση στο νέο κορωνοϊό.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι το Kaletra θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανή θεραπεία. Ωστόσο λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι ακόμη αβέβαιη.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή προκειμένου να δημιουργηθεί έλλειψη του φαρμάκου αλλά και κατακόρυφη αύξηση της τιμής του.

«Πριν από 3 μήνες το φάρμακο πωλούνταν αντί 900 ρουβλίων το κουτί (12 δολάρια) και το θεωρούσαν ακριβό. Τώρα, λόγω της αυξημένη ζήτησης, αγοράζουν τα κουτιά σε εκατοντάδες (από 100 έως 700) αντί 3.800 ρουβλίων το καθένα, τιμή σχεδόν πενταπλάσια» όπως σημειώνει στο Reuters εκπρόσωπος φαρμακαποθήκης.

Δωρεάν διάθεση…

«Φοβούνται ότι θα ξεμείνουν, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό, έχοντας φτάσει στα 47.121. Πέρυσι, τον Μάρτιο εκτός κρατικού δικτύου είχαν πουληθεί 34 κουτιά, φέτος 1.500, λέει μια αποθήκη» συμπληρώνει.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το ρωσικό υπουργείο Υγείας προμηθεύεται το Kaletra της AbbVie και το διανέμει δωρεάν σε ασθενείς με HIV. Ωστόσο πλέον τα νοσοκομεία που έχουν αναλάβει τη διανομή δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά από πολίτες που ζητούν να το προμηθευτούν για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

Ο διευθυντής της H-Clinic στην Αγία Πετρούπολη, η οποία ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, διατηρεί απόθεμα για την κάλυψη των αναγκών. Ωστόσο, όπως σημειώνει το φαρμακείο δέχεται εκατοντάδες κλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες από ασθενείς με HIV.

«Τα αποθέματα από το φορτηγό που καταφθάνει από την φαρμακευτική εταιρεία, έχουν ήδη εξαντληθεί από παραγγελίες», όπως σημειώνει ο κ. Andrei Skvortsov. «Δεχόμαστε έως και 120 κλήσεις την ημέρα».

Το Kaletra παράγεται στη Ρωσία από την R-Pharm, στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία AbbVie, που κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου.

Μεταπωλητές και ενδιάμεσοι

Η μεγάλη ζήτηση δημιούργησε την μαύρη αγορά, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ασθενών με HIV. Ο Alexei, που εργάζεται για τη συγκέντρωση των φαρμάκων, κατήγγειλε ότι δέχεται τηλεφωνήματα από υγιείς πολίτες που ζητούν να αγοράσουν τα φάρμακα αυτά. «Είναι μεταπωλητές και ενδιάμεσοι, οι οποίοι αγοράζουν τα πάντα, ό,τι έχουμε», σημειώνει.

Η εταιρεία φαρμάκων R-Pharm κατήγγειλε επίσης ότι έχει διαπιστώσει πως το φάρμακο πωλείται από φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει και κατασχέσεις φορτίων του που δεν είχαν άδεια μεταφοράς.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Kaletra έχει σοβαρές παρενέργειες. Όπως στομαχικές διαταραχές και ναυτία, μπορεί να απορρυθμίσει το συκώτι και την καρδιά.

Επιστήμονες από την Κίνα, περιέγραψαν το Kaletra ως ωφέλιμο έναντι του κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα. Όμως μια άλλη μελέτη αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ