Μάχη κατά της… «ομπρέλας» δίνει ο ΕΟΦ – Μη αποδεκτό σήμα

Δεν κάνει αποδεκτή τη χρήση του σήματος «ομπρέλα» (έστω και με προσφύματα) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκαθαρίζοντας σε ανακοίνωσή του πως δεν γίνεται αποδεκτή ούτε για φάρμακα με διαφορετικές μεταξύ τους δραστικές ουσίες, ούτε για τα διάφορα προϊόντα αρμοδιότητάς του, που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. ίδιο όνομα «ομπρέλα» για φαρμακευτικό προϊόν και συμπλήρωμα διατροφής ή ιατροτεχνολογικό προϊόν ή καλλυντικό).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι έχουν τεθεί στην αγορά προϊόντα που χρησιμοποιούν σήμα «ομπρέλα» και καλεί για την άμεση μετονομασία των ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων αρμοδιότητάς του και τους επιχειρηματικούς φορείς που εμπίπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις να υποβάλουν σχετικά αιτήματα τροποποίησης.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η χρήση του σήματος “ομπρέλα” δεν γίνεται αποδεκτή από τον ΕΟΦ για προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και για την αποτροπή του κινδύνου σύγχυσης του καταναλωτή, δεδομένου ότι η ονομασία ενός προϊόντος αποτελεί βασικό στοιχείο “επικοινωνίας” του προϊόντος με τον καταναλωτή. Η χρήση του σήματος “ομπρέλα” μπορεί εύλογα να δημιουργήσει την πεποίθηση -στον μέσο καταναλωτή, αλλά συχνά και στον επαγγελματία υγείας- ότι πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου προϊόντος, με προφανή την έκθεση σε κίνδυνο του χρήστη, είτε διότι νομίζει ότι λαμβάνει θεραπευτική αγωγή (φάρμακο) ενώ δεν τη λαμβάνει είτε διότι λαμβάνει θεραπευτική αγωγή καίτοι η ανάγκη του έπρεπε και μπορούσε να καλυφθεί με ηπιότερα μέσα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ