Κορωνοϊός: Τη Δευτέρα τα πρώτα ευρήματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraΖeneca, όπως ανακοίνωσε η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraΖeneca, όπως ανακοίνωσε η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το εμβόλιο της Οξφόρδης (γνωστό ως AZD1222) βρίσκεται ήδη σε φάση μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους (Φάση 3). Σκοπός είναι να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αναφέρει τα αποτελέσματα της Φάσης 1. Τα δεδομένα θα έδειχναν εάν είναι ασφαλές και κατά πόσο προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση.

Τα επερχόμενα αποτελέσματα για το υπό δοκιμή εμβόλιο που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο δημοσιοποίησης. Τα δεδομένα γνωστοποίησε νωρίτερα χθες με ανάρτηση του, ο δημοσιογράφος του ITV κ. Ρόμπερτ Πέστον γράφοντας:

«Ακούω ότι θα υπάρξουν θετικά νέα, σύντομα για τις αρχικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης για την Covid-19 που υποστηρίζεται από την AstraZeneca».

Εμβόλιο και ανοσολογική απάντηση

«Αναμένουμε ότι αυτή η εργασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της, θα δοθεί τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, για άμεση δημοσίευση», υπογράμμισε εκπρόσωπος του επιστημονικού περιοδικού, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ίδιοι ερευνητές δήλωσαν πάντως νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η ανοσολογική απάντηση που έχουν δει μέχρι τώρα στις δοκιμές ήταν ενθαρρυντική.

Συγκεκριμένα, επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι η ομάδα της έχει δει «θετικά» αποτελέσματα στις μέχρι τώρα δοκιμές. Η επιστήμονας έκανε λόγο για «σωστή ανοσολογική απόκριση» από τους οργανισμούς στους οποίους χορηγήθηκε το δοκιμαστικό εμβόλιο.

Προκλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είχε δείξει ότι δύο δόσεις παρήγαγαν μεγαλύτερη ανταπόκριση αντισωμάτων από μια εφάπαξ δόση.

Περισσότερα από 100 εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σ’ όλον τον κόσμο εναντίον της Covid-19.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτης παρτίδας 1 δισ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraΖeneca. Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν έως 1,2 δισ. δολάρια με σκοπό η φαρμακευτική να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου της Οξφόρδης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ