Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την ρεμδεσιβίρη ως φάρμακο στη COVID-19

Ακόμη και σήμερα ενδέχεται να ανακοινώσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) ως θεραπεία ενάντια στον κορωνοϊό.

Ακόμη και σήμερα ενδέχεται να ανακοινώσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) ως θεραπεία ενάντια στον κορωνοϊό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, σύντομα αναμένεται το πράσινο φως για την έγκριση του φαρμάκου (ρεμδεσιβίρη – remdesivir) που αναπτύσσει η εταιρεία Gilead Sciences.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν ρεμδεσιβίρη (remdesivir) ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο. Ενώ, 15 ημέρες χρειάστηκαν, όσοι έλαβαν το ψευδοφάρμακο.

Ο επιδημιολογός κ. Άνθονι Φάουτσι δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης (remdesivir) δείχνουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Ωστόσο, όπως σημείωσε, χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από τον FDA.

Αποτελέσματα κλινικής μελέτης

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης (για τον κορωνοϊό) που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με το Ινστιτούτο Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) επιταχύνει το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19.

Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο, είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ. Όπως επίσης και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη, (remdesivir) της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα θνητότητας

Όσον αφορά στη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη (remdesivir) η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο. Το γεγονός «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.

Ο κ. Φάουτσι είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη (remdesivir).

«Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο» είπε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ