Κορωνοϊός: Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες εμφάνισαν οι 12.000 και πλέον συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου για το πειραματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες εμφάνισαν οι 12.000 και πλέον συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου για το πειραματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις δοκιμές έλαβαν μέρος πάνω από 12.000 άτομα, έχοντας λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Pfizer, κ. Mikael Dolsten σε σχετική ενημέρωσή της προς τους επενδυτές.

Ήδη, Pfizer έχει «στρατολογήσει» περισσότερους από 29.000 εθελοντές. Στόχος είναι να φτάσουν τελικά τους 44.000. Οι δύο φαρμακευτικές διευρύνουν το δείγμα της κλινικής δοκιμής προκειμένου στο δείγμα να ενταχθούν ασθενείς με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο HIV. Το εμβόλιο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Η δοκιμή συγκρίνει δύο δόσεις από το πειραματικό εμβόλιο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι γιατροί και οι συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν γνωρίζουν ποιος έλαβε το εμβόλιο. Στόχος είναι η αποφυγή της προκατάληψης. Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων γνωρίζει ποιοι άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο. Τα δεδομένα ασφαλείας αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση, όπως ανέφεραν στελέχη της Pfizer στη διάρκεια ενημέρωσης των επενδυτών.

Αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή

Η ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθεί την πορεία της δοκιμής για το πειραματικό εμβόλιο, μπορεί να συστήσει τη διακοπή της οποιαδήποτε στιγμή. Όμως, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με την Pfizer.

«Θα μας είχαν ειδοποιήσει εάν υπήρχαν προβλήματα ασφάλειας. Δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα», όπως δήλωσε ο κ. Kathrin Jansen, επικεφαλής του τμήματος έρευνας των Εμβολίων της Pfizer.

Η επιστημονική ομάδα της Pfizer διερευνά τα ανεπιθύμητα ανησυχητικά συμβάντα (παρενέργειες). Η κόπωση ήταν η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατηρήθηκε στη δοκιμή μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Pfizer.

Είχε προηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου η προσωρινή αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca-Οξφόρδης λόγω σοβαρών παρενεργειών σε ένα μόνο Βρετανό εθελοντή. Τη Δευτέρα οι δοκιμές άρχισαν ξανά μετά το «πράσινο φως» στη Βρετανία, αλλά όχι ακόμη στις ΗΠΑ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ