Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης, σε ποσοστό 70%

Το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca είναι αποτελεσματικό κατά 70% στην πρόληψη προσβολής των συμμετεχόντων από τον κορωνοϊό και την εμφάνιση συμπτωμάτων της Covid-19, όπως δείχνει μια μεγάλη έρευνα.

Το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca είναι αποτελεσματικό κατά 70% στην πρόληψη προσβολής των συμμετεχόντων από τον κορωνοϊό και την εμφάνιση συμπτωμάτων της Covid-19, όπως δείχνει μια μεγάλη έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως σημειώνει το BBC πρόκειται ταυτόχρονα «για θρίαμβο και απογοήτευση» μετά τα αποτελέσματα των Pfizer/BioNTech και. Moderna που έδειξαν ότι τα δικά τους εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 95%. Ωστόσο, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πολύ φθηνότερο και πολύ ευκολότερο στη συντήρηση, άρα και ευκολότερο να διανεμηθεί ανά την υφήλιο σε σχέση με τα άλλα δύο – της Pfizer (που αναμένεται να λάβει έγκριση στη Βρετανία ίσως την ερχόμενη εβδομάδα και της Moderna – άρα θα παίξει και αυτό σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εφόσον λάβει και τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της. Οξφόρδης επιτάχυναν τη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου – που συνήθως κρατά πολλά χρόνια – σε μερικούς μήνες, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει προ-παραγγείλει. 100 εκατ. δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατ. ανθρώπων.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της Οξφόρδης/ AstraZeneca

Πάνω από 20.000 εθελοντές μετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της. Οξφόρδης, οι μισοί στη Βρετανία κι οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου αναφέρθηκαν 30 κρούσματα της. Covid-19 και άλλα 101 σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, άρα η αποτελεσματικότητά του εκτιμήθηκε στο 70% – αν και το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο. 90% σε μια ομάδα εθελοντών που είχαν λάβει μια αρχική μισή δόση και στη συνέχεια μια ολόκληρη.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές», δήλωσε ο κ. Άντριου Πόλαρντ διευθυντής του Oxford Vaccine Group.

«Είναι συναρπαστικό, βρήκαμε ότι ένα από τα δοσολογικά μας σχήματα ίσως είναι γύρω στο. 90% αποτελεσματικό κι εφόσον χρησιμοποιηθεί αυτό το δοσολογικό σχήματα μπορούν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα με τις σχεδιαζόμενες προς παραγωγή δόσεις. Η σημερινή ανακοίνωση κατέστη εφικτή χάρη στους πολλούς εθελοντές που μετείχαν στις δοκιμές και τη σκληρή δουλειά της ταλαντούχου ομάδας των ερευνητών», πρόσθεσε.

Στη Βρετανία έχουν ήδη παρασκευαστεί τέσσερα εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης. Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 96 εκατ. δόσεις. Αλλά θα πρέπει πρώτα να ανάψουν το πράσινο φως οι αρμόδιες εποπτικές. Αρχές, που θα συνεκτιμήσουν τόσο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του όσο και τα υψηλά στάνταρ στη διαδικασία της παραγωγής, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ