Κορωνοϊός: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από το Plaquenil

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μετά τις σοβαρές ελλείψεις του σκευάσματος Plaquenil (χλωροκίνη) που καταγράφονται από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων εξαιτίας της επιδημικής κρίσης που προκαλεί κορωνοϊός.

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μετά τις σοβαρές ελλείψεις του σκευάσματος Plaquenil (χλωροκίνη) - κορωνοϊός

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Νεότερες μελέτες σχετικά για τα φάρμακα που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο, πιστοποιούν μέχρι στιγμής την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) από την ομάδα του Γάλλου κ. Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

Στενός συνεργάτης του κ. Ραούλτ, μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την χλωροκίνη (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil), μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό. Λίγο αργότερα, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας σε σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για την μαλάρια (ελονοσία) και πως υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, όπως τόνισε, μετά από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν χλωροκίνη (Plaquenil).

Η «πιστοποίηση» ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται «σωτήριο» στην παγκόσμια κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός οδήγησε σε μαζικές αγορές και εξαφάνιση από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Άδειασαν τα ράφια…

Χθες το μεσημέρι, το Plaquenil είχε ήδη εξαφανιστεί από τα περισσότερα σημεία πώλησης, με τους πολίτες να θέλουν να στοκάρουν σκευάσματα σε περίπτωση κινδύνου.

«Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από το πρωί» όπως εξηγεί στο healthpharma.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ, κ. Αθανασία Παππά, υπογραμμίζοντας πως «έχει δημιουργηθεί πανικός στον κόσμο. Δίδεται δίχως συνταγή γιατρού, δίχως κανέναν έλεγχο».

Μάλιστα, εγκαλεί τους Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας να σταματήσουν τη διάθεση του καθώς οι ρευματολόγοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν έκτακτα ή μεγαλύτερες ποσότητες συνταγογράφησης.

«Το ότι κάποιοι συνασθενείς μου ψάχνουν να βρουν απεγνωσμένα ένα κουτί Plaquenil που είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς και δεν το βρίσκουν λόγω του ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι πήγαν και τα πήραν όλα και κάποιοι άλλοι τους τα έδωσαν χωρίς να τα έχουν ανάγκη , απλά γιατί άκουσαν κάτι, με ξεπερνάει! Έλεος ! Καμία αλληλεγγύη για τον ασθενή που νοσεί;;; Καμία;;;» σημειώνει η κ. Παππά στο facebook.

Σχέδιο ορός αναρρωνύοντος -Η απαρχαιωμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό

Πειραματική έρευνα

Η έρευνα για το φάρμακο και τη δράση του έναντι στον κορωνοϊό είναι πειραματική και γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Για το Plaquenil, όπως και όλα τα σκευάσματα με χλωροκίνη, μελετώνται για την επίδραση τους στην «καταιγίδα κυτταροκινών». Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που πιθανόν να βρίσκεται η «απάντηση» στην πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, κοινότητας, νοσοκομείων και όποιων άλλων ενέχονται, να μην διαθέτουν χωρίς συνταγή και χωρίς λόγο προϊόντα όπως το Planquenil ή το Roactembra και φυσικά να μην τα αποθηκεύουν για οποιοδήποτε λόγο. Οι ασθενείς που περιμένουν την αγωγή τους (ΣΕΛ, αρθρίτιδες κλπ) τα χρειάζονται!!! ΥΓ. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε αυτούς που το κάνουν. Στους άλλους απευθύνομαι!» σημειώνει ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Κούβελας.

Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, κοινότητας, νοσοκομείων και όποιων άλλων ενέχονται, να μην διαθέτουν…

Gepostet von Dimitrios Kouvelas am Mittwoch, 18. März 2020

Μεγάλος αριθμός ειδικών καλεί τον ιατρικό κόσμο να είναι προσεκτικός όσον αφορά το θέμα, λόγω απουσίας -μέχρι στιγμής- συγκεκριμένων ερευνών.

Τι λέει ο ΠΦΣ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι:

Με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά , παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την χορήγηση του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία. Όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη. Να διακόψουν την θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.

«Συνάδελφοι μετά τα σημερινά δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο για την πιθανή συμβολή του Planquenil στην αντιμετώπιση του COVID-19 είναι σίγουρο πως θα δεχτούμε πιέσεις από το κοινό να τους το διαθέσουμε χωρίς ένδειξη ή/και συνταγή. Θα πρέπει να αντισταθούμε στην ψυχολογική πίεση που θα δεχτούμε (ο φόβος εύκολα μετατρέπεται σε επιθετικότητα) και να θυμόμαστε σε κάθε στιγμή πως για κάθε τεμάχιο που διαθέτουμε χωρίς ένδειξη ή/και συνταγή το στερούμε από έναν ρευματοπαθή ασθενή που το πραγματικά το χρειάζεται και θα υποφέρει χωρίς αυτό» τονίζει ο φαρμακοποιός κ. Βασίλης Μπιρλιράκης.

Συνάδελφοι μετά τα σημερινά δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο για την πιθανή συμβολή του plaquenil στην αντιμετώπιση του…

Gepostet von Βασίλης Μπιρλιράκης am Mittwoch, 18. März 2020

Το Plaquenil βασίζεται σε μόριο της υδροξυχλωροκίνης το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο Λύκος ή η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την διεύθυνση του καθηγητή και η οποία βασίστηκε σε 24 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έξι 24ωρα μετά τη λήψη του plaquenil ο ιός είχε εξαφανισθεί στα 3/4 των υπό θεραπεία ασθενών.

Κορωνοϊός: Η Γερμανία παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης

Χθες, σε δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας κ. Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (χλωροκίνη). Στόχος είναι η θωράκιση με το πιθανό θεραπευτικό μέσο, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Deutschlandfunk / RND οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ