ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚολχικίνη: Η μάχη των Ελλήνων επιστημόνων κατά του ιού έως τον Ιούλιο

Κολχικίνη: Η μάχη των Ελλήνων επιστημόνων κατά του ιού έως τον Ιούλιο

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στην κολχικίνη στρέφει τις ελπίδες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέσω της μελέτης GRECCO-19 για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά του κορωνοϊού έως τον Ιούλιο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Στην κολχικίνη στρέφει τις ελπίδες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέσω της μελέτης GRECCO-19 για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά του κορωνοϊού έως τον Ιούλιο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η μελέτη GRECCO-19» όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων.

«Η μελέτη ερευνά το φάρμακο με την δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πως μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από το κορωνοϊό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελέσματα γι αυτήν την μελέτη και για άλλες μελέτες θα έχουμε μέσα σε 2 μήνες» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Τρύφων.

«Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορωνοϊού…. Ερευνώνται σε ασθενείς», σημείωσε o κ. Τρύφων.

Η κολχικίνη (colchicine) είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και άλλες μοναδικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και άλλες.

Κολχικίνη: Στόχος της μελέτης

Η μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention), έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19 με χορήγηση κολχικίνης.

Στην ερευνητική προσπάθεια πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά.

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης, η κολχικίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται με σχετική ασφάλεια σε παθήσεις της καρδιάς (συχνότερη εξ αυτών είναι η οξεία περικαρδίτιδα) αλλά χορηγείται και σε άλλες παθήσεις όπως ο μεσογειακός πυρετός και η νόσος Αδαμαντιάδη-Bechcet.

Μάλιστα όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ίδια ερευνητική ομάδα έχει πρωτοπορήσει σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου (επί οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και για πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών) παράγοντας σημαντικές δημοσιεύσεις, γνώση η οποία έχει ενσωματωθεί σε συγγράμματα αναφοράς.

Υποθέτουμε, αναφέρει ο κ. Γ. Σιάσος, ότι η έγκαιρη χορήγηση της ίσως μειώνει την επιθετικότητα της πνευμονίας. Συνεπώς, μειώνει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση).

Επιπλέον, θεωρούμε ότι η κολχικίνη θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η μυοκαρδιακή βλάβη. Βλάβη που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή την πρόληψη επεισοδίων μυοκαρδίτιδας. Μιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό ασθενών που πέθανε.

Κολχικίνη: Πώς λειτουργεί

Η κολχικίνη (colchicine) διακόπτει τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων.

Επίσης η κολχικίνη (colchicine) μειώνει την χημειοταξία και φαγοκυττάρωση των λευκοκυττάρων. Αναστέλλει τον σχηματισμό και την απελευθέρωση μιας χημειοτακτικής γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται κατά την φαγοκυττάρωση των κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Τέλος, η κολχικίνη (colchicine) αναστέλλει τη συναρμολόγηση των μικροσωληνίσκων σε διάφορα κύτταρα. Συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων. Πιθανώς μέσω της σύνδεσής της και παρεμβαίνοντας με στον πολυμερισμό της τουμπουλίνης (υπομονάδας μικροσωληνίσκων).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ