Κικίλιας: Ξεκινά η πρώιμη πρόσβαση ασθενών με κυστική ίνωση – Trikafta

Την έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Την έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR.

Κικίλιας: Δωρεάν παροχή του Trikafta στους ασθενείς

«Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία, να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση» όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν. Ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ.

Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση.

Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα» υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας.

Κοντοπίδης: Όταν οι ασθενείς Τολμούν, μπορούν!

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όσους μας στήριξαν, σε αυτόν τον αγώνα για όλους αυτούς τους μήνες. Πετύχαμε ένα δίκαιο αίτημά μας, την ηθική υποχρέωση μιας φαρμακευτικής εταιρείας και του κράτους να προστατέψει τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μέσω πρώιμης πρόσβασης», όπως σημειώνει ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.

Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.
Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης

«Ευχαριστούμε και προσωπικά τον κ. Κικίλια για τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του, που έδειξε από τον περασμένο Νοέμβριο. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της δέσμευσής του. Προσωπικά αρνήθηκα την μεταμόσχευση για να διεκδικήσω φάρμακο (Trikafta) για όλους. Το βλέμμα μας λοιπόν είναι στραμμένο στην επιτυχή διαπραγμάτευση ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι ασθενείς σε μια επαναστατική θεραπεία που περιμένουμε από την στιγμή που γεννηθήκαμε».

Κυστική Ίνωση

Η Κυστική Ίνωση είναι γενετική νόσος που προκαλεί συστηματικές αναπνευστικές λοιμώξεις και σταδιακά περιορίζει την αναπνευστική ικανότητα.

Στους πνεύμονες, η βλέννα φράσσει τους αεραγωγούς και «παγιδεύει» διάφορα μικρόβια (ψευδομονάδα, σταφυλόκοκκο, αιμόφιλο κ.α.) με αποτέλεσμα την φλεγμονή και την έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων και την εκτεταμένη καταστροφή του πνευμονικού ιστού, δηλαδή ίνωση, ενώ σταδιακά εγκαθίσταται και αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο πάγκρεας, η παχύρρευστη βλέννα εμποδίζει την έκλυση των παγκρεατικών ενζύμων που συμβάλλουν στη διάσπαση των τροφών και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τοιχώματα των παραρρίνιων κόλπων είναι επενδεδυμένα με ένα στρώμα βλεννογόνου που υγραίνει τον αέρα που αναπνέουμε και βοηθάει στην κάθαρση της μύτης. Στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, η παχύρρευστη αυτή βλέννα παγιδεύει διάφορα βακτήρια και προκαλεί ρινικούς πολύποδες και χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Γενικά, η πάθηση προσβάλλει όλα σχεδόν τα όργανα και αδένες του ανθρώπινου σώματος, κυρίως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, τους παραρίνιους κόλπους, το ήπαρ, τα έντερα, τους ιδρωτοποιούς αδένες, και το αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ