Καρκίνος του Πνεύμονα: Το Tecentriq της Roche αυξάνει τη διάρκεια επιβίωσης

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυξημένη διάρκεια επιβίωσης σε ασθενείς που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης για το σκεύασμα Tecentriq της Roche, όπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο International Association for the Study of Lung Cancer.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς -που δεν έχουν λάβει θεραπεία- με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (SCLC), όπου η νόσος έχει εξαπλωθεί, έζησαν κατά μέσο όρο 12,3 μήνες μετά τη θεραπεία του Tecentriq, συνδυαστικά με χημειοθεραπεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αύξηση στη διάρκεια επιβίωσης ανέρχεται συνολικά σε 2 μήνες, σε σύγκριση με τους 10,3 μήνες επιβίωσης που κατέγραψαν τα αποτελέσματα μελέτης για του ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Η Roche είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμή IMpower 133, αλλά δεν είχε κοινοποιήσει την κλίμακα οφέλους.

Ηγέτιδα δύναμη στον SCLC

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche, Severin Schwan εκτιμά ότι το Tecentriq θα καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην θεραπευτική κατηγορία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (SCLC), η οποία αντιπροσωπεύει το 10-15% των περιπτώσεων.

Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), όπου υπάρχουν και σημαντικά λιγότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

Η επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσία στην Roche, Sandra Horning, επισημαίνει ότι τα δεδομένα μελέτης σε 403 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αντιπροσωπεύουν την «πρώτη σημαντική κλινική πρόοδο της νόσου για περισσότερο από 20 χρόνια», προσθέτοντας ότι η «Roche θα ζητήσει έγκριση του φαρμάκου το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με αναλυτές του Baader Helvea «το πλεονέκτημα της θεραπείας του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα της της Roche θα μπορούσε να προσθέσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις του Tecentriq».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ