ΦαρμακοJohnson- AstraZeneca: Νέες συστάσεις ΕΜΑ για παρενέργειες στα εμβόλια

Johnson- AstraZeneca: Νέες συστάσεις ΕΜΑ για παρενέργειες στα εμβόλια

- Advertisement -

Νέες συστάσεις σε σχέση με ανεπιθύμητες παρενέργειες και την ασφάλεια των εμβολίων Johnson και AstraZeneca που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε μέσω ανάρτησης του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Νέες συστάσεις σε σχέση με ανεπιθύμητες παρενέργειες και την ασφάλεια των εμβολίων Johnson και AstraZeneca που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε μέσω ανάρτησης του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ, θα πρέπει να προστεθούν ανεπιθύμητες ενέργειες στην περιγραφή προϊόντος για τα εμβόλια των εταιριών AstraZeneca και Janssen (Johnson & Johnson).

Στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca (Vaxzervia), ο ΕΜΑ εισηγείται την προσθήκη του Συνδρόμου Guillain-Barré (GBS) ως ανεπιθύμητη ενέργεια. Επίσης προστίθενται ως παρενέργειες ο πόνος στα πόδια και τα χέρια ή και στο στομάχι, και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Janssen, στις ανεπιθύμητες ενέργειες προστίθενται οι διογκωμένοι λεμφαδένες, η ασυνήθιστη ή μειωμένη αίσθηση στο δέρμα, οι εμβοές (βουητό στα αυτιά), η διάρροια και ο έμετος.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω εμβόλια συνεχίζουν να θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά από τους ειδικούς.

Η PRAC δεν έχει νέες συστάσεις για προσθήκη στην περιγραφή προϊόντος των εμβολίων της Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και της Moderna (Spikevax).

Η Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπους, και αξιολογεί τακτικά, μεταξύ άλλων, και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré;

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων. Αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré δεν είναι γνωστή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συχνά προηγείται μια λοίμωξη πχ του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το σύνδρομο Guillain-Barré προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ