Ημικρανία: Σταθερή προτίμηση στο Botox δηλώνουν οι νευρολόγοι

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σταθερά επιμένουν οι νευρολόγοι στη χρήση «παραδοσιακών» φαρμάκων, όπως το Botox (μπότοξ) της Allergan, για την πρόληψη ασθενών με ημικρανία παρά τη σημαντική άνοδο νέων φαρμάκων (μονοκλωνικών αντισωμάτων) που δρουν κατά του πεπτιδίου CGRP (Calcitonin Gene – Related Peptide).

Σταθερά επιμένουν οι νευρολόγοι στη χρήση «παραδοσιακών» φαρμάκων, όπως το Botox (μπότοξ) της Allergan, για την πρόληψη ασθενών με ημικρανία παρά τη σημαντική άνοδο νέων φαρμάκων (μονοκλωνικών αντισωμάτων) που δρουν κατά του πεπτιδίου CGRP (Calcitonin Gene – Related Peptide).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 55 νευρολόγοι, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι γιατροί πιθανόν να αυξήσουν τις συνταγές θεραπευτικής χρήσης με Botox για την πρόληψη στην ημικρανία κατά το επόμενο έτος. Οι γιατροί επιμένουν ακόμη στις κλασικές λύσεις, παρά το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς των σκευασμάτων CGRP που έχουν αναπτυχθεί από φαρμακευτικές, όπως η Teva, η Eli Lilly και η Amgen.

Η νεότερη έρευνα αποδεικνύει την κυριαρχία του Botox σε σχέση με παλαιότερη έρευνα, όπως σημειώνει ο κ. Randall Stanicky, αναλυτής της RBC Capital Markets. Τότε, οι νευρολόγοι προσανατολίζονταν σε μείωση της χρήσης του Botox για την ημικρανία σε ποσοστό 20%. Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα επισημαίνουν πως η πλειονότητα των νευρολόγων – πάνω από το 55% – δεν προτίθεται να αλλάξουν τα συνταγογραφούμενα μοντέλα με τη χρήση Botox στους επόμενου έτους, όπως δήλωσε ο κ. Stanicky.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Το blockbuster Botox ανήκει στην φαρμακευτική επιχείρηση Allergan, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο συγχώνευσης με την AbbVie. Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι απαραιτήτως κακή είδηση για την αγορά των CGRP. Όπως σημειώνει ο κ. Stanicky, τα σκευάσματα CGRP αυξάνουν τα μερίδια τους στην πρόληψη για την ημικρανία, με αυξανόμενη προτίμηση από τους γιατρούς στην οξεία κατάσταση.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ανταγωνίζονται ένα ειδικό νευροπεπτίδιο, το CGRP, το οποίο πλημμυρίζει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας ημικρανικής κρίσης (ημικρανία). Απενεργοποιώντας το CGRP με τα φάρμακα αυτά, η ημικρανία υποχωρεί. Πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας.

Συνολικά υπάρχουν τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα, εκ των οποίων τρία χορηγούνται υποδορίως και ένα ενδοφλεβίως. Στη διάρκεια των κλινικών μελετών που έγιναν στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και στην Αμερική δεν παρατηρήθηκαν σχεδόν καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες. Ενώ, σε ποσοστό 5%-15% των ασθενών οι κρίσεις (ημικρανία) εξαφανίσθηκαν πλήρως.

Σημειώνεται ότι ημικρανία είναι η δεύτερη αιτία μείωσης της ποιότητας ζωής στους ανθρώπους ανάμεσα σε όλες τις ιατρικές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγοριοποιεί την ημικρανική κρίση ως την πιο συχνή αιτία πόνου και αναπηρίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ