Αξίζει να δειςH αφθονία των CAR-T: Η αγορά κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου

H αφθονία των CAR-T: Η αγορά κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο αγωγός εξατομικευμένων θεραπειών με νέα φάρμακα για διάφορους τύπους καρκίνου του αίματος είναι έτοιμος να «σκάσει», όπως προειδοποιεί η GlobalData.

Ο αγωγός εξατομικευμένων θεραπειών με νέα φάρμακα για διάφορους τύπους καρκίνου του αίματος είναι έτοιμος να «σκάσει», όπως προειδοποιεί η GlobalData.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το pipeline εξατομικευμένων θεραπειών, με νέα φάρμακα, για διάφορους τύπους καρκίνου του αίματος είναι έτοιμο να «σκάσει», όπως τονίζει στην τελευταία ανάλυση της η GlobalData. Χαρακτηρίζοντας το τοπίο ανάπτυξης «υπερκορεσμένο», η εταιρεία ερευνών επισημαίνει πως υπάρχουν περισσότερες από 800 υποψήφιες κυτταρικές θεραπείες -επί του παρόντος- στη «γραμμή παραγωγής» για μόλις πέντε σημαντικούς καρκίνους του αίματος.

Πρόκειται για θεραπείες όπως η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ALL), το μη-Hodgkin λέμφωμα Β-κυττάρων (B-NHL), η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML), το πολλαπλό μυέλωμα και η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ALL), η οποία έχει περισσότερα από 300 νέα φάρμακα στα «σκαριά», συν δύο, που ήδη διαθέτουν εγκρίσεις από τον FDA, όπως επισημαίνει η GlobalData.

Η θεραπεία με χιμαιρικούς υποδοχείς αντιγόνου Τ-κυττάρων (CAR-T) της Novartis -το Kymriah- έλαβε έγκριση ως θεραπεία για την οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ALL) το 2017. Εν τω μεταξύ, η ανοσοθεραπεία Τ-κυττάρων της Gilead Sciences, Tecartus, πήρε την ένδειξη ALL τον περασμένο Οκτώβριο.

Pipeline νέων θεραπειών

«Παρόλο που το μέγεθος της αγοράς για το μη-Hodgkin λέμφωμα Β-κυττάρων (B-NHL) είναι τουλάχιστον πέντε φορές το μέγεθος του ALL, το B-NHL έχει μικρότερο pipeline νέων κυτταρικών θεραπειών», όπως επισημαίνει ο κ. Σάκης Παλιούρας, Ph.D., διευθυντής ανάλυσης του τμήματος ογκολογίας και αιματολογίας της GlobalData.

«Αυτό σημαίνει ότι, παρά την σπανιότητα της νόσου, το pipeline για την ALL είναι ιδιαίτερα επιφορτισμένο με παραγωγή νέων φαρμάκων», όπως τονίζει ο κ. Παλιούρας, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα CAR-T για την ALL που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης «δεν θα φτάσουν ποτέ στην αγορά, λόγω στρατηγικών αποφάσεων. Δίνοντας ενδεχομένως προτεραιότητα σε άλλους καρκίνους».

Η επιτυχία της Gilead και της Novartis στους αιματολογικούς καρκίνους οδήγησε σε «αφθονία» υποψηφίων κλινικών κυτταρικών θεραπειών, όπως τονίζει ο κ. Παλιούρας. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ογκολογία διαφέρει από άλλους θεραπευτικούς τομείς, όπως η καρδιολογία ή η ανοσολογία, όπου είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει «μεγάλος αριθμός προϊόντων με παρόμοια χαρακτηριστικά».

Αυτόλογες θεραπείες

«Εάν όλα τα υπό ανάπτυξη φάρμακα για τον καρκίνο του αίματος λάμβαναν πράσινο φως από τον FDA, ο ανταγωνισμός θα ήταν πολύ σκληρός», προσθέτει ο κ. Σάκης Παλιούρας.

Η εταιρεία ανάλυσης επισημαίνει επίσης ότι περίπου το 80% του αγωγού κυτταρικής θεραπείας θα είναι αυτόλογο.

Οι αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες γίνονται τροποποιώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, ενώ οι αλλογενείς θεραπείες χρησιμοποιούν κύτταρα από υγιείς δότες.

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά κυτταρικής θεραπείας στην ογκολογία αναμένεται να ξεπεράσει τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028, λέει η GlobalData.

Η χρήση κυττάρων δότη στις αλλογενείς κυτταρικές θεραπείες, αντί του ιδίου του ασθενούς, έχει προαναγγελθεί ως ένας πιθανός τρόπος για να αυξηθεί η προσφορά και να μειωθούν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής. Με τη σειρά του, θα προσέφερε περισσότερες θεραπείες καρκίνου στους ασθενείς.

Μια άλλη παγίδα της κυτταρικής θεραπείας στον ορατό ορίζοντα είναι η τιμολόγηση και η πρόσβαση των ασθενών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ