Gilead – EE: Αντιικές θεραπείες διαθέσιμες για όσους έχουν ανάγκη

Νέα κοινή σύμβαση-πλαίσιο υπέγραψε η ΕΕ για την προμήθεια του Veklury (ρεμδεσιβίρη), μιας αντι-ιικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19, με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead.

Νέα κοινή σύμβαση-πλαίσιο υπέγραψε η ΕΕ για την προμήθεια του Veklury (ρεμδεσιβίρη), μιας αντι-ιικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19, με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

H Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) υπέγραψε τη δεύτερη σύμβαση-πλαίσιο για αυτήν τη θεραπεία, καθώς η πρώτη είχε λήξει τον Απρίλιο του 2022.

Σημειώνεται ότι 22 κράτη μέλη και χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στην κοινή προμήθεια της ΕΕ, βάσει της οποίας μπορούν να αγοράσουν έως και 2.250.000 φιαλίδια αναφέρει η Κομισιόν.

Κυριακίδου: Η COVID-19 είναι ακόμα μαζί μαζί μας

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να διευκολύνει την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και θεραπείες για ευρωπαίους ασθενείς. Αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία και τώρα την εκπληρώνουμε με μια δεύτερη σύμβαση για να διασφαλίσουμε ότι οι αντι-ιικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς που τις χρειάζονται. Η COVID-19 είναι ακόμα μαζί μας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι εκτός από τα εμβόλια, θα έχουμε επίσης τις απαραίτητες θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη. Η προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών μας θα είναι πάντα η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας». ,

Στην ΕΕ, η ρεμδεσιβίρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της COVID-19 σε ενηλίκους και έφηβους ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, καθώς και σε ενηλίκους που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή COVID-19.

Σχετικά με το remdesivir

Το remdesivir είναι ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναπτύχθηκε από την Gilead, βασισμένο σε περισσότερο από μια δεκαετία αντιιικής έρευνας της εταιρείας. Το remdesivir αποτελεί αντιικό πρότυπο θεραπείας φροντίδας των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και είναι μια συνιστώμενη θεραπεία για τη μείωση της εξέλιξης της νόσου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εξέλιξης της νόσου. Το remdesivir έχει καθιερωμένο προφίλ ασφάλειας και ελάχιστες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξέλιξης της νόσου σε ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας της νόσου και να επιτρέψει στους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα, απελευθερώνοντας περιορισμένους νοσοκομειακούς πόρους και δημιουργώντας οικονομίες στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το remdesivir είναι ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναστέλλει άμεσα την αντιγραφή του ιού στο εσωτερικό του κυττάρου στοχεύοντας την πολυμεράση RNA του ιού SARS-CoV-2. Εργαστηριακές δοκιμές in vitro σε πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι το remdesivir συνεχίζει να διατηρεί δραστηριότητα κατά του SARS-CoV2 καθώς εξελίσσεται, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Omicron και των υποπαραλλαγών της BA.1 και BA.2. Καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, η Gilead αξιολογεί συνεχώς την αποτελεσματικότητα του remdesivir έναντι των παραλλαγών του ιού.

Το remdesivir έχει εγκριθεί ή εξουσιοδοτηθεί για προσωρινή χρήση σε περίπου 50 χώρες παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, το remdesivir και το γενόσημό του έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 127 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος μέσω του εθελοντικού προγράμματος αδειοδότησης της Gilead. Αυτές οι άδειες παραμένουν επί του παρόντος χωρίς δικαιώματα, αντανακλώντας την υπάρχουσα δέσμευση της Gilead να επιτρέψει την ευρεία πρόσβαση των ασθενών στο remdesivir.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ