Έγκριση FDA σε διάγνωση 30 λεπτών για τον Έμπολα από την OraSure

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τον πρώτο in vitro διαγνωστικό έλεγχο «ανάγνωσης» λοιμώξεων -σε μόλις 30 λεπτά- για τον ιό του ‘Εμπολα ενέκρινε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), από την OraSure Technologies.

Τον πρώτο in vitro διαγνωστικό έλεγχο «ανάγνωσης» λοιμώξεων -σε μόλις 30 λεπτά- για τον ιό του Έμπολα ενέκρινε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), από την OraSure Technologies.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

To τεστ, που ονομάζεται OraQuick Ebola, είναι μιας χρήσης και αναπτύχθηκε από την OraSure Technologies. Μέσω της συσκευή, αναζητούνται αντιγόνα ιού προκειμένου να παρέχει μια έγκαιρη πρώτη «ανάγνωση» του ιού. Η λοίμωξη πρέπει σε δεύτερο στάδιο να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά με αιματολογική εξέταση. Το τεστ χρησιμοποιεί για τη διάγνωση ανθρώπινο αίμα, είτε υγρά του στόματος. Η δεύτερη ακολουθείται σε περίπτωση ανθρώπων που υπάρχει υποψία ότι έχουν καταλήξει από τη νόσο.

Άδεια κυκλοφορίας

«Η σημερινή άδεια κυκλοφορίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια καταπολέμησης του Έμπολα. Η καταπολέμηση της νόσου εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επιχειρούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της σημερινής εστίας του ιού Έμπολα στη Δημοκρατία του Κονγκό», όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Επίτροπος κ. Ned Sharpless.

«Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Δημοκρατία του Κονγκό έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική που άρχισαν το 2014 υπολογίζονται σε πάνω από 11.000», όπως σημείωσε ο κ. Sharpless. Τα ερευνητικά και θεραπευτικά εμβόλια έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Αλλά ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την παύση των εστιών μόλυνσης είναι η ταχεία διάγνωση ασθενών».

Το τεστ ταχείας διάγνωσης -30 λεπτών- της OraSure Technologies θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίσουν γρήγορα τους ασθενείς. Να ξεκινήσουν ενδεχομένως θεραπείες για τη σωτηρία τους, όπως πρόσθεσε. Παράλληλα, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης στη διάρκεια χειρισμού των μολυσμένων εστιών.

Η επιδημία Έμπολα στην Δυτική Αφρική το 2014 ήταν το μεγαλύτερο ξέσπασμα της νόσου στην καταγεγραμμένη ιστορία. Ενώ, η συνεχιζόμενη έως και σήμερα επιδημία στο Κονγκό αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη σε ένταση επιδημία, σύμφωνα με τον FDA.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Έμπολα

Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η επιδημία του ιού Έμπολα δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αφρική, αφού σποδαρικά κρούσματά του εντοπίζονται τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις ΗΠΑ. Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές / υπηρεσίες έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την διαχείριση πιθανού κρούσματος, καλό είναι όμως να γνωρίζουμε όλοι κάποιες βασικές πληροφορίες για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα;

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. πιθήκους, γορίδες, χιμπατζήδες). Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν. Η προέλευση του ιού είναι άγνωστη, ωστόσο «αποθήκη» του ιού στη φύση θεωρούνται ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους. Η μετάδοση στο περιβάλλον του νοσοκομείου είναι συχνή, με την έκθεση των επαγγελματιών υγείας και άλλων ατόμων που φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η ασθένεια μεταδίδεται, επίσης, μέσω της άμεσης επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως π.χ. πιθήκους, γορίλες, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;

Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8 – 10 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η νόσος μπορεί να εκδηλώθεί με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει εμετό, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα, αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στα σημεία των ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.

Ποιος είναι ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιός Έμπολα και πως μπορώ να προφυλαχθώ;

Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί από την τρέχουσα επιδημία στην Δυτική Αφρική (Γουϊνέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Νιγηρία), ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Εκτός εάν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή άλλα σωματικά υγρά νεκρού. Ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου. Η συνήθης κοινωνική επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά, ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με το καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη (αραίωση 1:10). Με τα συνήθη αντισηπτικά/απολυμαντικά ή το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Το πλύσιμο των ρούχων που έχουν μολυνθεί με βιολογικά υγρά σε πλυντήριο με απορρυπαντικό. Σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό Έμπολα. Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ