Φάρμακο για τον διαβήτη περιορίζει νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια και να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων στα νεφρά, σε ευρύ φάσμα ασθενών, καταφέρνει το φάρμακο Farxiga της AstraZeneca, σύμφωνα με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μεγάλης κλινικής δοκιμής.

AstraZeneca – Farxiga

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ωστόσο, το φάρμακο – που ανήκει σε μια κατηγορία θεραπειών γνωστών ως αναστολέων SGLT2 – δεν επέδειξε στατιστικά σημαντικό όφελος στην πρόληψη καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμη και σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο (CV).

Οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, με τους γιατρούς να εστιάζουν σημαντικά σε αυτή την παράμετρο, ως προς τον τρόπο θεραπείας των ασθενών.

Όπως τονίζει ο Dr Stephen Wiviott από το νοσοκομείο Brigham και ερευνητής της κλινικής δοκιμής «τα ευρήματα ήταν σημαντικά για την οικοδόμηση μιας σαφέστερης εικόνας της δράσης των φαρμάκων SGLT2, τα οποία μέχρι τώρα ήταν στοχευμένα σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.

Η AstraZeneca ελπίζει ότι τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επέκταση της χρήσης του Farxiga σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών.

Ετήσια συνάντηση της American Heart Association

Τα αποτελέσματα της δοκιμής των 17.000 ασθενών, που είναι γνωστά ως Declare, ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τα πλήρη στοιχεία της μελέτης δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην ετήσια συνάντηση της American Heart Association, με ταυτόχρονη δημοσίευση τους στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Farxiga μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας κατά 27%, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο νεφροπάθειας.

Στις δύο μικρότερης κλίμακας μελέτες που αφορούσαν ανταγωνιστικά SGLT2 φάρμακα και επικεντρώθηκαν σε άτομα με καρδιακή νόσο, ο Dr Stephen Wiviott τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης Declare έδειξαν η ευρύτερη πρόληψη έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας, αποτέλεσε και το βασικό πλεονέκτημα.

«Όταν εξετάζετε και τις τρεις δοκιμές, ήταν αρκετά σαφές ότι το κύριο όφελος αυτής της κατηγορίας φαρμάκων στον καρδιαγγειακό τομέα σχετίζεται με τη μείωση της καρδιακής ανεπάρκειας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νεότερη προσέγγιση 

Για δεκαετίες, οι γιατροί που ασχολούνται με τον διαβήτη, επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο, η προσέγγιση των διαβητικών σε παράλληλα με την κύρια νόσο προβλήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, σημαίνει ότι χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, σύμφωνα με τον Wiviott.

Το Farxiga ανταγωνίζεται φάρμακα της κατηγορίας SGLT2, όπως το Jardiance που αναπτύσσουν η Eli Lilly και η Boehringer Ingelheim και το Invokana της Johnson & Johnson, τα οποία έχουν ήδη δείξει βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ