Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΕΜΑ επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου Imvanex

Στην αξιολόγηση δεδομένων προσανατολίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex», προκειμένου να αντιμετωπίσει την ευλογιά των πιθήκων.

Στην αξιολόγηση δεδομένων προσανατολίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex», προκειμένου να αντιμετωπίσει την ευλογιά των πιθήκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το εμβόλιο Imvanex είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην ΕΕ για την πρόληψη της ευλογιάς σε ενήλικες. Περιέχει μια ζωντανή τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας, που ονομάζεται «vaccinia Ankara», η οποία σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. Θεωρείται επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το Imvanex

Η απόφαση για την έναρξη αυτής της αξιολόγησης δεδομένων βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα), που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο αυτό ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία στοχεύουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΜΑ σημειώνει ότι οι προμήθειες του Imvanex είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες στην ΕΕ. Το Imvanex διατίθεται στην αγορά ως Jynneos στις ΗΠΑ, όπου είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς των πιθήκων, όσο και της ευλογιάς.

Τι είναι το Imvanex και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;

Το Imvanex είναι εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την προστασία κατά της ευλογιάς σε ενήλικες. Περιέχει ζωντανό τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας που ονομάζεται «ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara», ο οποίος σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς.

Η ευλογιά δηλώθηκε επίσημα πως εξαλείφθηκε το 1980, με το τελευταίο γνωστό περιστατικό της νόσου να καταγράφεται το 1977. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου θεωρείται απαραίτητο για την προστασία κατά της ευλογιάς σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις.

Πώς χρησιμοποιείται το Imvanex;

Το Imvanex χορηγείται με υποδόρια ένεση, κατά προτίμηση στο άνω τμήμα του βραχίονα. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν κατά της ευλογιάς πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις των 0,5 ml, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Εάν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν κατά της ευλογιάς κρίνεται αναγκαία η χορήγηση αναμνηστικής δόσης, το εμβόλιο χορηγείται με εφάπαξ δόση των 0,5 ml, με εξαίρεση τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (τη φυσική άμυνα του οργανισμού), οι οποίοι πρέπει να λάβουν δύο αναμνηστικές δόσεις, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ