«Εξαιρετική» η επίδοση του εμβολίου της Pfizer – «Φως στο τούνελ»

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε ο ανώτατος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, την είδηση πως το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό της Pfizer αποδείχθηκε κατά 90% αποτελεσματικό, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από το βήμα του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως το εμβόλιο πρόκειται να ρίξει «Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας».

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε ο ανώτατος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, την είδηση πως το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό της Pfizer αποδείχθηκε κατά 90% αποτελεσματικό, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από το βήμα του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως πρόκειται το εμβόλιο πρόκειται να ρίξει «Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας». 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως σημείωσε ο Άντονι Φάουτσι, η ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχει «τεράστια επίδραση» σε οτιδήποτε κάνουμε αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού από εδώ και στο εξής.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός επιστήμονας αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, και στο εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να έχει παρόμοια αποτελέσματα, καθώς βασίζεται επίσης στην τεχνολογία mRNA.

Τι ανακοινώθηκε για το εμβόλιο της Pfizer

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Την είδηση χαιρέτισε και ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, ο οποίος και έγραψε πως πρόκειται για μια «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα.

«Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας» το εμβόλιο

«Ισχυρότατη αποτελεσματικότητα δείχνει το εμβόλιο της Pfizer ενάντια στον κορωνοϊό. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες», σημείωσε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας την είδηση το απόγευμα της Δευτέρας.

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ανακοίνωση του εμβολίου μάς δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή θα επανέλθουμε στην κανονικότητα» συνέχισε, κατά τη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα.

Τα 9 εμβόλια που μπορεί να σώσουν τον πλανήτη από τον κορωνοϊό

Ακολουθεί η λίστα των εμβολίων που στοχεύουν να «σβήσουν» την απειλή του κορωνοϊού:

1) Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca

Το εμβόλιο της σύμπραξης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca βρίσκεται από τον Μάιο στην τρίτη φάση των δοκιμών. Πρόκειται για το μοναδικό εμβόλιο για το οποίο υπάρχει πιθανότητα τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών να εκδοθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Σήμερα ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο και τους ηλικιωμένους. Η AstraZeneca δηλώνει ότι μπορεί να παρασκευάσει έως και 2 δισ. δόσεις του εμβολίου και ότι το 50% -δηλαδή, το 1 δισ.- μπορεί να διανεμηθεί εντός του 2020.

2) Το εμβόλιο της CanSino

Η κινεζική CanSino, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, δημιούργησε ένα εμβόλιο βασισμένο στον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος. Εχει ήδη λάβει μονοετή άδεια χρήσης του εμβολίου της στον κινεζικό στρατό. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για τελική ολοκλήρωση των μελετών. Η δυνατότητα παραγωγής εκτιμάται στις 100 με 200 εκατ. δόσεις (ξεκινώντας από το 2021).

3) Η «βιαστική» υποψηφιότητα των Ρώσων

Το εμβόλιο του Gamaleya Research Institute (Ρωσία) είναι -κατά τη ρωσική κυβέρνηση- σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η επιστημονική ομάδα στοχεύει σε έναρξη της διανομής από τον Οκτώβριο, παρότι οι μελέτες της Φάσης ΙΙΙ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν την παρασκευή 500 εκατ. δόσεων του εμβολίου τον χρόνο.

4) Το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021. Η μελέτη θα συνεχιστεί, ωστόσο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται σε 60.000 ανθρώπους. Κάποιες πρώτες, ενθαρρυντικές μελέτες έδειξαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021. Σε αυτές τις δόσεις συμπεριλαμβάνονται 100 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ και 30 εκατ. δόσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο.

5) Η σύμπραξη των γιγάντων (Pfizer/BioNTech)

Η σύμπραξη Pfizer/BioNTech στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση τον Νοέμβριο. Η μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. Στη δοκιμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι. Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι σε περίπτωση έγκρισης υπάρχει δυνατότητα παρασκευής 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεων μέχρι το τέλος του 2021.

6) Το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο των Moderna/NIAID στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση τον Νοέμβριο. Οι δοκιμές στις οποίες συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η μελέτη -ακόμη και σε περίπτωση αδειοδότησης- αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Κάποια πρώτα θετικά στοιχεία έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», εμβόλιο με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Moderna δεν έχει λάβει ποτέ μέχρι σήμερα έγκριση για την καταπολέμηση κάποιου νοσήματος. Εκτίμηση δυνατοτήτων παρασκευής: 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. δόσεων εμβολίου, ξεκινώντας από το 2021.

7) Η Sinovac

H κινεζική Sinovac πραγματοποιεί τις μεγάλες δοκιμές της στη Βραζιλία και στοχεύει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του 2020. Δεν είναι γνωστό μέχρι πότε θα «τρέξει» η σχετική μελέτη. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι είναι ασφαλές. Εχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Ινδία για τη διανομή 250 εκατ. εμβολίων. Η ομάδα της Sinovac υπολογίζει ότι θα μπορεί να παρασκευάζει στο Πεκίνο 300 εκατ. δόσεις τον χρόνο.

8) Η διπλή υποψηφιότητα της Sinopharm

H ομάδα της κινεζικής Sinopharm που συνίσταται από επιστήμονες του Πεκίνου και της Γουχάν -και ουσιαστικά αφορά σε δύο εμβόλια- προσβλέπει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του έτους. Δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Σε περίπτωση έγκρισης, η συγκεκριμένη ομάδα έχει προβλέψει δυνατότητα παρασκευής 220 εκατ. δόσεων ετησίως.

9) Οι δύο δόσεις της Novavax

Η μελέτη Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της Novavax θα ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2020. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δίδεται σε δύο δόσεις με χρονική απόσταση 21 ημερών. Εκτίμηση δυνατοτήτων παραγωγής: 100 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ με διανομή στα τέλη του 2020 και 2 δισ. δόσεις ετησίως για παγκόσμια διανομή το 2021.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ