Επαναστατική προσέγγιση – Νέο, 2μηνο εμβόλιο στη «μάχη» κατά του HIV

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αντιρετροϊκή θεραπεία 6 φορές το χρόνο σε ασθενείς με HIV υπόσχονται τα νεότερα δεδομένα κλινικής δοκιμής Φάσης 3, που διεξήγαγε η φαρμακευτική επιχείρηση ViiV Healthcare -θυγατρική της GlaxoSmithKline (GSK)-, παρατείνοντας τη λήψη του συνδυαστικού εμβολίου κάθε 8 εβδομάδες (2 μήνες).

Αντιρετροϊκή θεραπεία 6 φορές το χρόνο σε ασθενείς με HIV υπόσχονται τα νεότερα δεδομένα κλινικής δοκιμής Φάσης 3, που διεξήγαγε η φαρμακευτική επιχείρηση ViiV Healthcare -θυγατρική της GlaxoSmithKline (GSK)-, επιμηκύνοντας τη λήψη συνδυαστικού εμβολίου κάθε 8 εβδομάδες (2 μήνες).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανακοίνωσε η ViiV Healthcare, η μελέτη ATLAS-2M Φάσης 3 απέδειξε ότι η συνδυαστική έγχυση cabotegravir και rilpivirine (της Janssen) όταν χορηγείται κάθε δύο μήνες λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τη μηνιαία θεραπεία.

Σχετική αίτηση για το συνδυασμό φαρμάκων ως ενέσιμη θεραπεία κατά του HIV -μία φορά το μήνα- έχει ήδη κατατεθεί προς αξιολόγηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η απόφαση του FDA αναμένεται να ληφθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Η ViiV δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα στοιχεία της μελέτη ATLAS-2M. Αναμένονται σε επερχόμενη επιστημονική συνάντηση.

Χορήγηση κάθε δύο μήνες

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης. Η κλινική δοκιμή ATLAS-2M καταδεικνύει ότι είναι δυνατόν να παραμένει σε καταστολή ο ιός HIV με ένα ενέσιμο σχήμα που περιέχει δύο φάρμακα και χορηγείται κάθε δύο μήνες» όπως τονίζει η Kimberly Smith, Διευθύντρια Έρευνας & Ανάπτυξης στη ViiV Healthcare.

«Πρόκειται για περαιτέρω πρόοδο στις προσπάθειες μας να μειώσουμε τον αριθμό των φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνει ένας ασθενής που ζει με τον ιό HIV. Μειώνοντας παράλληλα τη συχνότητα των θεραπειών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ATLAS-2M, οι ασθενείς που ζουν με τον ιό HIV θα μπορούσαν να διατηρήσουν ιογενή καταστολή με έξι συνολικές θεραπείες ετησίως. Αντί για ημερήσια από στόματος θεραπεία 365 φορές το χρόνο. Η έγκριση αυτού του σχήματος θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή στη θεραπεία κατά του HIV».

Η ViiV Healthcare, εξειδικευμένη εταιρεία στη «μάχη» κατά του HIV, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2009. Βασικοί μέτοχοι είναι η GlaxoSmithKline και η Pfizer. Η βασική της δραστηριότητα είναι στοχευμένη στην πρόοδο της θεραπείας και φροντίδας των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρεία προσχώρησε η Shionogi τον Οκτώβριο του 2012.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ