Επαναστατική προσέγγιση με μηνιαίο εμβόλιο στη «μάχη» κατά του HIV

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εξίσου αποτελεσματική με τα χάπια ημερήσιας δόσης αποδεικνύεται η επαναστατική προσέγγιση της μηνιαίας έγχυσης (εμβόλιο) κατά του ιού HIV, που αναπτύσσει η φαρμακευτική επιχείρηση GlaxoSmithKline, μέσω της ViiV Healthcare.

GlaxoSmithKline

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης, η πειραματική έγχυση δύο δραστικών, καμποτετραβίρης και ριλπιβιρίνης, καταστέλλει αποτελεσματικά τον ιό HIV σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει σε μακρά διάρκεια το ημερήσιο δοσολογικό σχήμα τριών φαρμάκων δια του στόματος, όπως αναφέρει η ViiV Healthcare.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι θετικοί στον HIV ενήλικες εισήχθησαν για πρώτη φορά σε πρόγραμμα καταστολής του ιού μέσω τριών ημερήσιων φαρμάκων για διάστημα 20 ημερών, πριν μεταφερθούν σε πλάνο μηνιαία ενέσιμης δοσολογίας. Μετά από 48 εβδομάδες, αποδείχθηκε πως οι ενέσεις διατηρούσαν παρόμοιο ρυθμό καταστολής με τα χάπια.

Τα κλινικά αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ευρύματα προηγούμενης μελέτης, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες που είχαν χρησιμοποιήσει δια του στόματος το σχήμα των τριών φαρμάκων για τον έλεγχο του ιού.

Εναλλακτική προσέγγιση

Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της ViiV Healthcare, John C. Pottage, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη δοκιμή παρείχε περαιτέρω στοιχεία για την μακρά δράση της μηνιαίας ένεσης, αποτελώντας εναλλακτική λύση στην καθημερινή λήψη θεραπείας δια του στόματος σε άτομα που προηγουμένως είχαν επιτύχει καταστολή του ιού.

«Το καινοτόμο δοσολογικό σχήμα θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη θεραπεία του HIV, μειώνοντας τον αριθμό των ημερών από 365 ημέρες σε 12, που λαμβάνει κάποιος θεραπεία», όπως υπογραμμίζει.

«Οι εργασίες για νέες μεθόδους θεραπείας του HIV, συμπεριλαμβανομένων των ενέσιμων θεραπειών μακράς δράσης, υποστηρίζουν το στόχο μας να κάνουμε τον HIV μικρότερο μέρος της ζωής των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV».

GSK

Η ViiV Healthcare, στην οποία συμμετέχουν επίσης και οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Shionogi, ελπίζει ότι η ανάπτυξη της θεραπείας με τις δύο δραστικές θα την βοηθήσουν να ανταγωνιστεί τη Gilead Sciences. Η αμερικανική φαρμακευτική κυριαρχεί στην αγορά του HIV, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 26 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την ViiV Healthcare, τα λεπτομερή αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το μηνιαίο εμβόλιο, θα παρουσιαστούν σε προσεχή επιστημονική συνάντηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ