Αξίζει να δειςΕμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό από Pfizer και GSK

Εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό από Pfizer και GSK

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Δύο φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η Pfizer και η GSK προετοιμάζονται για τη «μάχη» με νέο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), υποβάλλοντας αίτημα για άδεια κυκλοφορίας στον ΕΜΑ.

Δύο φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η Pfizer και η GSK προετοιμάζονται για τη «μάχη» με νέο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), υποβάλλοντας αίτημα για άδεια κυκλοφορίας στον ΕΜΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το fiercepharma, οι δύο εταιρείες πλησίασαν πιο κοντά στις ρυθμιστικές εγκρίσεις και πιθανόν να λάβουν η καθεμία τις πρώτες εγκρίσεις για ένα εμβόλιο κατά του RSV το 2023.

Η φαρμακευτική GSK διενήργησε μια αξιολόγηση κατά προτεραιότητα -με ημερομηνία έγκρισης την 3η Μαΐου- για το εμβόλιο RSV σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η Pfizer δεν είναι πολύ πίσω, με την πρόωρη διακοπή της δοκιμής του εμβολίου της που χορηγείται σε εγκυμονούσες για την προστασία των βρεφών, εξετάζοντας την κατάθεση φακέλου για έγκριση έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, Emma Walmsley, η εταιρεία «σκοπεύει να παραμείνει ανταγωνιστική», ενώ ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Mikael Dolsten, MD, Ph.D., σημείωσε πως «η αποτελεσματικότητα [μεταξύ Pfizer του εμβολίου της GSK] μοιάζουν κάπως», αλλά «αν κοιτάξετε την ανεκτικότητα του, [ήταν] από τα καλύτερα εμβόλια που μπορείτε να δείτε ποτέ».

Η GSK ήλπιζε να αναπτύξει ένα εμβόλιο τόσο για βρέφη όσο και για ενήλικες άνω των 60 ετών, αλλά μια ανησυχία για την ασφάλεια στη δοκιμή του μητρικού εμβολιασμού παραμέρισε τα σχέδια για τον πρώτο στόχο.

Η Pfizer δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να καταθέσει αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση του εμβολίου RSV, έως το τέλος του έτους.

Νοσηλείες λόγω RSV

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι υπάρχουν έως και 120.000 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων -65 ετών και άνω- με RSV στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και έως και 10.000 από αυτούς καταλήγουν. Μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών, το CDC αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 58.000 νοσήλεια ετησίως και 100 έως 300 θάνατοι.

Μια άλλη σημαντική εταιρεία στον τομέα των εμβολίων κατά της COVID στις ΗΠΑ, η Moderna, θέλει επίσης να εισέλθει στην αγορά των εμβολίων κατά του RSV, αλλά είναι πιο πίσω σε σύγκριση με την Pfizer και την GSK.

Η AstraZeneca και η Sanofi, εν τω μεταξύ, αναπτύσσουν ένα αντίσωμα μακράς δράσης σχεδιασμένο για όλα τα βρέφη για προστασία από τη νόσο του RSV από τη γέννηση τους, με μία μόνο δόση.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν ως εμβόλια, καθώς δεν απαιτούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για να προσφέρουν έγκαιρη, ταχεία και άμεση προστασία έναντι της νόσου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ