ΕΜΑ: Σύντομα οι συστάσεις για τη χρήση του χαπιού της Merck

Το «συντομότερο δυνατό» θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συστάσεις στην ΕΕ για το αντιιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, που ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics.

Το «συντομότερο δυνατό» θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συστάσεις στην ΕΕ για το αντιιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, που ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο EMA ανέφερε ότι εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας προσπαθεί να βοηθήσει τα κράτη-μέλη πριν από τη πιθανή έγκριση του εν λόγω φαρμάκου.

Τα χάπια τόσο της Merck όσο και της Pfizer δείχνουν πολλά υποσχόμενα σε ενήλικες με διαγνωσμένη Covid-19, ενώ εξετάζεται κατά πόσο μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη και στους υγιείς ανθρώπους που εκτίθενται στον κορωνοϊό.

Αναφορικά με το χάπι της Merck, η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας, αναφέρθηκε στο πώς οδηγήθηκαν οι επιστήμονες στη δημιουργία του, ενώ είχε μιλήσει και για τον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστεί η τιμή του.

Ξεκίνησε ως φάρμακο θεραπεία για τη γρίπη

«Όταν ξεκίνησε το φάρμακο, προ της πανδημίας, οι επιστήμονες το ξεκινούσαν ως μια θεραπεία για τη γρίπη. Ομως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρήκαμε πως λόγω του μηχανισμού του, ο οποίος αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κάποιων RNA ιών, πολύ εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως ο κορωνοϊός», εξήγησε η κυρία Αλεξοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για το χάπι της Merck.

«Αποδείχθηκε πως είναι κλινικά εφικτό αυτό και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που σταματά την αναπαραγωγή του» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», τονίζοντας πως στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα που στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κορωνοϊό.

Παράλληλα, όπως εξήγησε η Δρ Αλεξοπούλου, παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτελέσματα να είναι τόσο εντυπωσιακά που επισπεύστηκε η έγκριση του φαρμάκου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ