ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το Paxlovid της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης, ενέκρινε υπό όρους τη χορήγηση του αντιικού χαπιού Paxlovid της Pfizer για την Covid-19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης, ενέκρινε υπό όρους τη χορήγηση του αντιικού χαπιού Paxlovid της Pfizer για την Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όσο η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως έδωσε θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου της Pfizer για τη θεραπεία ενηλίκων που δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου, αλλά που κινδυνεύουν από σοβαρή μορφή της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το αίτημα της Pfizer για την έγκριση του εν λόγω χαπιού, που ονομάζεται Paxlovid, τέθηκε υπό αξιολόγηση από τον ΕΜΑ λίγες ημέρες πριν. Παράλληλα, νεότερη έρευνα επιστημόνων στην Ιαπωνία έδειξε ότι δύο αντιικά χάπια (molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη), καθώς και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιικό (το PF-07304814 της Pfizer που δρα παρόμοια με το νέο αντιικό χάπι της, το Paxlovid) είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον -δεν φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Πώς αναμένεται να δράσει το φάρμακο

Το Paxlovid είναι αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και μειώνει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί ο ιός.

Το Paxlovid περιέχει χαμηλή δόση ριτοναβίρης (αναστολέας πρωτεάσης), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του PF-07321332, επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το Paxlovid αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19.

Η Pfizer υποστηρίζει ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 90%

Η φαρμακευτική εταιρεία υποστηρίζει ότι το χάπι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά 90% στην πρόληψη των νοσηλειών και θανάτων ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το χάπι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, διαθέτει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας συστήνει τη χρήση του σκευάσματος εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Omicron.

Ήδη, «πράσινο φως» για την κυκλοφορία της θεραπείας έχουν δώσει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ