Eli Lilly: Επεκτείνει την παραγωγή φαρμάκων για τον διαβήτη

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ως «άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει τη ζήτηση για τα φάρμακα κατά του διαβήτη, στέλεχος της φαρμακευτικής επιχείρησης Eli Lilly, σχεδιάζοντας την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας, μετά την πρόσθετη ένδειξη του Mounjaro ως θεραπεία κατά της παχυσαρκίας.

Ως «άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει τη ζήτηση για τα φάρμακα κατά του διαβήτη, στέλεχος της φαρμακευτικής επιχείρησης Eli Lilly, σχεδιάζοντας την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας, μετά την πρόσθετη ένδειξη του Mounjaro ως θεραπεία κατά της παχυσαρκίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε ο Joe Fetcher, επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της Lilly, στη διάρκεια του συνεδρίου Evercore ISI HealthCONx, εν αναμονή των εξελίξεων η φαρμακευτική προετοιμάζει την επέκταση της παραγωγική της ικανότητας, προχωρώντας σε «ουσιαστική επέκταση της δυναμικής το 2025».

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, η Lilly θα ενισχύσει τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής ενώ θα προχωρήσει και σε συμβατική κατασκευή μονάδας, τονίζει ο κ. Fetcher, υπογραμμίζοντας πως «στηρίζουμε την υπάρχουσα υποδομή μας και την κάνουμε πιο αποτελεσματική. Επίσης, αξιοποιούμε περισσότερο τους εξωτερικούς συνεργάτες μας στο πλαίσιο αυτό».

Σημαντική ώθηση της παραγωγικότητας αναμένεται το 2025, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στο Concord της Βόρειας Καρολίνας. Η Eli Lilly επένδυσε 1 δισ. δολ. φέτος στην μονάδα, η οποία υπολογίζεται ότι θα απασχολήσει περί τα 600 άτομα, σε μια έκταση 400 στρεμμάτων.

Η φαρμακευτική έχει ήδη επισημάνει ότι αναμένει να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητά για τον διαβήτη, έως το τέλος του 2023. Η αύξηση αναμένεται από το εργοστάσιο που κατασκευάζει στη Βόρεια Καρολίνα, σε μια εγκατάσταση 470 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Research Triangle Park.

«Μέχρι σήμερα η παραγωγική μας δραστηριότητα έχει αποδώσει εξαιρετικά», είπε ο Fetcher. «Η πραγματική (παραγωγή) μέχρι στιγμής φέτος έχει ξεπεράσει το εσωτερικό μας σχέδιο. Αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε αυτή την ικανότητα».

Τιρζεπατίδη – Παχυσαρκία: Μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20%

Η Τιρζεπατίδη (Mounjaro) είναι ένας νέος διπλός αγωνιστής υποδοχέων του γλυκοζοεξαρτώμενου ινσουλινοτρόπου πολυπεπτιδίου (GIP) και του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1). Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, μελετήθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητας της Τιρζεπατίδης σε άτομα με παχυσαρκία.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αλέξανδρος Κόκκινος (Καθηγητής Παθολογίας), Νικόλαος Τεντολούρης (Καθηγητής Παθολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Πρόκειται για διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, μελέτη φάσης 3 που συμπεριέλαβε 2.539 ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 kg/m2 ή >27 kg/m2 και τουλάχιστον μια επιπλοκή σχετιζόμενη με το βάρος, εξαιρουμένου του σακχαρώδη διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1:1:1 για λήψη μία φορά την εβδομάδα υποδόριας ένεσης Τιρζεπατίδης (5 mg, 10 mg ή 15 mg) ή εικονικό φάρμακο για 72 εβδομάδες. Τα καταληκτικά σημεία ήταν η ποσοστιαία μεταβολή του σωματικού βάρους από την έναρξη και η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5% ή περισσότερο.

Μεταβολή σωματικού βάρους

Κατά την έναρξη, το μέσο σωματικό βάρος ήταν 104,8 κιλά, ο μέσος ΔΜΣ ήταν 38 kg/m2 και το 94,5% των συμμετεχόντων είχε ΔΜΣ >30 kg/m2. Η μέση ποσοστιαία μεταβολή στο σωματικό βάρος την εβδομάδα 72 ήταν -15% (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], -15,9 έως -14,2) με εβδομαδιαίες δόσεις 5 mg Τιρζεπατίδης, -19,5% (95% CI, -20,4 έως -18,5 ) με δόσεις 10 mg και -20,9% (95% CI, -21,8 έως -19,9) με δόσεις 15 mg και -3,1% (95% CI, -4,3 έως -1,9) με εικονικό φάρμακο (p<0,001 για όλες τις συγκρίσεις με εικονικό φάρμακο).

Το ποσοστό των συμμετεχόντων που είχαν μείωση βάρους 5% ή περισσότερο ήταν 85% (95% CI, 82 έως 89), 89% (95% CI, 86 έως 92) και 91% (95% CI, 88 έως 94) με 5 mg, 10 mg και 15 mg Tιρζεπατίδης (Mounjaro), αντίστοιχα, και 35% (95% CI, 30 έως 39) με εικονικό φάρμακο. Το 50% (95% CI, 46 έως 54) και το 57% (95% CI, 53 έως 61) των συμμετεχόντων στις ομάδες 10 mg και 15 mg είχαν μείωση στο σωματικό βάρος 20% ή περισσότερο, σε σύγκριση με 3% (95% CI, 1 έως 5) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (p <0,001 για όλες τις συγκρίσεις με εικονικό φάρμακο).

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με την Tιρζεπατίδη (Mounjaro) ήταν από το γαστρεντερικό σύστημα, οι περισσότερες ήταν ήπιες έως μέτριες σε βαρύτητα και εμφανίστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της αύξησης της δόσης. Ανεπιθύμητες ενέργειες προκάλεσαν διακοπή της θεραπείας στο 4,3%, 7,1%, 6,2% και 2,6% των συμμετεχόντων που έλαβαν δόσεις Τιρζεπατίδης 5 mg, 10 mg και 15 mg και εικονικό φάρμακο, αντίστοιχα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ