Έγκριση NICE στο Ocrevus της Roche για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας εισέρχεται το σκεύασμα Ocrevus (ocrelizumab) για την θεραπεία της πρωτοπαθούς προϊούσας Πολλαπλής Σκλήρυνση (PPMS), μετά τα θετικά αποτελέσματα αξιολόγησης του NICE με την φαρμακευτική επιχείρηση Roche.

Στο Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας εισέρχεται το Ocrevus (ocrelizumab) της Roche για την θεραπεία της πρωτοπαθούς προϊούσας Πολλαπλής Σκλήρυνση (PPMS)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρακτικά, οι ασθενείς με πρωτοπαθή προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (PPMS) που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτούν πρόσβαση στη θεραπεία με Ocrevus, μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS). Το σκεύασμα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

«Σήμερα το NHS κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας», όπως τονίζει ο κ. Simon Stevens, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού NHS.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 10.000 με 15.000 άνθρωποι πάσχουν από πρωτοπαθή προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (PPMS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων περίπου 2.700 ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν θεραπεία με ocrelizumab (Ocrevus).

Αρχικά, η απόφαση έχει ισχύ μόνο για την Αγγλία. Εν τω μεταξύ, η Genentech, μέλος του ομίλου Roche και κατασκευάστρια εταιρεία του Ocrevus θα συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του NHS προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση του Ocrevus σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

Πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία

Το Ocrevus αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για το PPMS του NHS, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το NHS έχει τρεις μήνες στη διάθεση του προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός συνταγογράφησης της θεραπείας σε ασθενείς με πρωτοπαθή προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα του Ocrevus (ocrelizumab της Roche) που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και Έρευνα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ECTRIMS), η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μειώνει την εξέλιξη της αναπηρίας. Το σκεύασμα εξασφαλίζει την μείωση εξέλιξης της αναπηρίας για διάστημα πέντε ετών και πάνω, στην υποτροπιάζουσα και πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RMS) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το Ocrevus εμφάνισαν μειωμένη δραστηριότητα της νόσου και μικρότερη εξέλιξη της αναπηρίας. Έναντι εκείνων που έλαβαν ιντερφερόνη βήτα 1α.

Η ιντερφερόνη βήτα 1α ασκεί τις βιολογικές δράσεις του συνδεόμενο με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Αυτή η σύνδεση «πυροδοτεί» μία σύνθετη αλληλουχία από ενδοκυτταρικά συμβάντα. Αυτά καταλήγουν στην έκφραση των πολυάριθμων επαγόμενων, από την ιντερφερόνη γονιδιακών προϊόντων και δεικτών.

Ασθενείς με πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS) που έλαβαν θεραπεία με το Ocrevus, είχαν μικρότερη εξέλιξη της αναπηρίας των άνω άκρων. Σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας του φαρμάκου, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ECTRIMS 2018. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ του Ocrevus. Τόσο για την RMS όσο και για την PPMS σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Ocrevus έχει εγκριθεί σε 68 χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), με περισσότερους από 70.000 ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία παγκοσμίως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ