Έγκριση FDA σε συνδυασμό για το κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα

Η Bristol Myers Squibb πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός nivolumab 360 mg, χορηγούμενου κάθε τρεις εβδομάδες, με ipilimumab 1 mg/kg, χορηγούμενου κάθε έξι εβδομάδες (διαλύματα για ενδοφλέβια χρήση), εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.

Η Bristol Myers Squibb πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός nivolumab 360 mg, χορηγούμενου κάθε τρεις εβδομάδες, με ipilimumab 1 mg/kg, χορηγούμενου κάθε έξι εβδομάδες (διαλύματα για ενδοφλέβια χρήση), εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συγκεκριμένη έγκριση βασίζεται σε μία προκαθορισμένη ενδιάμεση ανάλυση από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -743 στο πλαίσιο της οποίας ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab (n=303) κατέδειξε ανώτερη συνολική επιβίωση (OS) έναντι καθιερωμένου πλατινούχου χημειοθεραπευτικού σχήματος (n=302) (Λόγος Κινδύνου [HR]: 0,74 [Διάστημα Εμπιστοσύνης 95% [CI]: 0,61 έως 0,89]· P=0,002), με διάμεση συνολική επιβίωση (mOS) 18,1 μηνών (95% CI: 16,8 έως 21,5) έναντι 14,1 μηνών (95% CI: 12,5 έως 16,2), αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν μετά από ελάχιστη παρακολούθηση 22,1 μηνών. Στα δύο έτη, το 41% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab και το 27% που έλαβαν χημειοθεραπεία παρέμεναν εν ζωή.

Σπάνια μορφή καρκίνου

«To κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα αποτελεί μία σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Όταν η διάγνωσή του πραγματοποιείται σε προχωρημένα στάδια, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ανέρχεται σε περίπου 10 τοις εκατό», δήλωσε η ερευνήτρια της μελέτης κ. Anne S. Tsao, M.D., Kαθηγήτρια και Επικεφαλής Τομέα Ιατρικής Ογκολογίας Θώρακα και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεσοθηλιώματος στο Αντικαρκινικό Κέντρο M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Τα αποτελέσματα επιβίωσης από τη μελέτη CheckMate -743 δείχνουν ότι ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab θα μπορούσε να καταστεί μια νέα καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής. Είναι μια άκρως ευχάριστη είδηση που γεννά ελπίδα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη εξουθενωτική νόσο. Όπως και για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.

Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab σχετίζεται με προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση, στις οποίες περιλαμβάνονται σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό ανεπιθύμητες ενέργειες: πνευμονίτιδα, κολίτιδα, ηπατίτιδα, ενδοκρινοπάθειες, νεφρίτιδα και νεφρική δυσλειτουργία, ανεπιθύμητες ενέργειες του δέρματος, εγκεφαλίτιδα, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες: αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση: επιπλοκές της μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων όπου χρησιμοποιούνται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που προέρχονται από δότη (αλλογενής): εμβρυϊκή τοξικότητα· και αυξημένη θνησιμότητα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα όταν η θεραπεία με nivolumab προστίθεται σε ένα ανάλογο θαλιδομίδης σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη, θεραπεία που δεν συνιστάται εκτός του πλαισίου ελεγχόμενων κλινικών μελετών. Το ipilimumab σχετίζεται με τις ακόλουθες ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις: σοβαρές και θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση, επιπλοκές της αλλογενούς μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, εμβρυϊκή τοξικότητα και κινδύνους που σχετίζονται με τη χορήγησή του σε συνδυασμό με nivolumab.

Τρίτη ένδειξη

Πρόκειται για την τρίτη ένδειξη για θεραπευτικό σχήμα που βασίζεται στον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab στην πρώτης γραμμής θεραπεία μιας μορφής καρκίνου του θώρακα. Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως πρώτης γραμμής θεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με έκφραση του PD-L1≥1%, όπως προσδιορίστηκε βάσει εγκεκριμένης δοκιμασίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), και χωρίς γονιδιακές μεταλλάξεις EGFR ή ALK στον όγκο. Έχει επίσης εγκριθεί σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία για την πρώτη γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μεταστατικό ή υποτροπιάζον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) χωρίς γονιδιακές μεταλλάξεις EGFR ή ALK, ανεξαρτήτως έκφρασης του PD-L1.

«Οι διάφορες μορφές καρκίνου του θώρακα ενδέχεται να είναι πολύπλοκες και δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη θεραπευτικών ανοσοθεραπευτικών επιλογών που έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη ζωή των ασθενών» δήλωσε ο κ. Adam Lenkowsky, γενικός διευθυντής των τμημάτων Ογκολογίας, Ανοσολογίας και Καρδιαγγειακών παθήσεων της Bristol Myers Squibb στις ΗΠΑ.

«Μόλις πριν από λίγους μήνες, συνδυαστικά θεραπευτικά σχήματα με βάση τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab έλαβαν δύο ενδείξεις πρώτης γραμμής για συγκεκριμένους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Σήμερα, ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab εγκρίνεται για χρήση σε μία ακόμη μορφή καρκίνου του θώρακος. Τον μη προθεραπευμένο ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Με τη σημερινή ανακοίνωση, ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab καθίσταται η πρώτη νέα συστηματική θεραπεία. Θεραπεία που λαμβάνει έγκριση τα τελευταία 15 χρόνια περίπου στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία. Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο».

Θεραπευτικό σχήμα

Το θεραπευτικό σχήμα nivolumab με ipilimumab αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό δύο αναστολέων ανοσολογικού σημείου ελέγχου ο οποίος παρουσιάζει έναν δυνητικά συνεργιστικό μηχανισμό δράσης, στοχεύοντας δύο διαφορετικά σημεία ελέγχου (PD-1 και CTLA-4) για να συμβάλει στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων: Το ipilimumab συμβάλλει στην ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των T κυττάρων, ενώ το nivolumab βοηθά τα υπάρχοντα T κύτταρα να ανακαλύψουν τον όγκο. Ορισμένα από τα T κύτταρα που ενεργοποιούνται από το ipilimumab είναι δυνατό να μετατραπούν σε Τ κύτταρα μνήμης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ανοσολογική απόκριση. Είναι επίσης δυνατό να πραγματοποιηθεί στόχευση φυσιολογικών κυττάρων και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, οι οποίες ενδέχεται να είναι σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες.

Η εν λόγω έγκριση χορηγήθηκε σε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την υποβολή μιας νέας συμπληρωματικής Αίτησης για Άδεια Βιολογικού Προϊόντος (sBLA). Η αίτηση αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Αξιολόγησης Ογκολογικών Θεραπειών σε Πραγματικό Χρόνο (Real-Time Oncology Review/RTOR) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Στόχος του προγράμματος RTOR είναι να διασφαλίσει ότι οι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες θα διατίθενται στους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Παράλληλα, η αξιολόγηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Project Orbis του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης αξιολόγησης από τις υγειονομικές αρχές στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ελβετία.

Σχετικά με τη μελέτη CheckMate -743

Η μελέτη CheckMate -743 είναι μια ανοικτή, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη Φάσης 3. Αφορά την αξιολόγηση του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab σε σύγκριση με χημειοθεραπεία (πεμετρεξίδη και σισπλατίνη ή καρβοπλατίνη) σε ασθενείς με ιστολογικά επιβεβαιωμένο ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Οι ασθενείς δεν έχουν λάβει καμία προηγούμενη συστηματική θεραπεία ή παρηγορητική ακτινοθεραπεία εντός 14 ημερών από την έναρξη της θεραπείας (n=605). Ασθενείς με διάμεση πνευμονοπάθεια, ενεργή αυτοάνοση νόσο. Ιατρικές καταστάσεις που χρήζουν συστηματικής ανοσοκαταστολής. Ή ενεργή μετάσταση στον εγκέφαλο αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Στη μελέτη, 303 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν nivolumab 3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες. Όπως και ipilimumab 1 mg/kg κάθε έξι εβδομάδες. 302 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν σισπλατίνη 75 mg/m2 ή καρβοπλατίνη AUC 5 σε συνδυασμό με πεμετρεξίδη 500 mg/m2 σε κύκλους διάρκειας 3 εβδομάδων για έξι κύκλους. Η θεραπεία και στα δύο σκέλη συνεχίστηκε έως την εμφάνιση εξέλιξης της νόσου. Ή μη αποδεκτής τοξικότητας ή, στο σκέλος της συνδυαστικής θεραπείας nivolumab με ipilimumab, για διάστημα έως 24 μηνών. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η συνολική επιβίωση (OS) στο σύνολο των τυχαιοποιημένων ασθενών.

Πρόσθετα καταληκτικά σημεία αποτελεσματικότητας περιλάμβαναν την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS). Το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) και τη διάρκεια ανταπόκρισης (DOR). Αξιολογήθηκαν από Τυφλή Κεντρική Αξιολόγηση (BICR) σύμφωνα με τα τροποποιημένα κριτήρια RECIST.

Σχετικά με τη συνεργασία Bristol Myers Squibb και Ono Pharmaceutical

Το 2011, μέσω μίας συμφωνίας συνεργασίας με την Ono Pharmaceutical Co., η Bristol Myers Squibb επέκτεινε εδαφικά τα δικαιώματά της. Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του nivolumab σε παγκόσμιο επίπεδο. Με εξαίρεση την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Η Ono διατήρησε τα πλήρη δικαιώματα για την ένωση. Στις 23 Ιουλίου 2014, η Ono και η Bristol Myers Squibb επέκτειναν περαιτέρω τη στρατηγική συμφωνία της μεταξύ τους συνεργασίας. Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και εμπορική κυκλοφορία πολλών ανοσοθεραπειών. Ως μεμονωμένων παραγόντων και ως σχημάτων συνδυασμού – για ασθενείς με καρκίνο στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Σχετικά με την Bristol Myers Squibb

Η Bristol Myers Squibb είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία. Αποστολή της είναι να ανακαλύπτει, να αναπτύσσει και να παρέχει καινοτόμα φάρμακα. Φάρμακα που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Οι εταιρείες Celgene και Juno Therapeutics είναι θυγατρικές εταιρίες που ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Bristol-Myers Squibb Company. Σε ορισμένες χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της τοπικής νομοθεσίας, η Celgene και η Juno Therapeutics αναφέρονται ως Celgene. Μια εταιρεία της Bristol-Myers Squibb και Juno Therapeutics.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ