Δεξαμεθαζόνη -Κορωνοϊός: Τι είναι το φάρμακο που χορηγείται στον Τραμπ

Στο πλαίσιο της θεραπείας για την Covid-19, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει δεξαμεθαζόνη, όπως αποκάλυψαν την Κυριακή οι γιατροί του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

Στο πλαίσιο της θεραπείας για την Covid-19, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει δεξαμεθαζόνη, όπως αποκάλυψαν την Κυριακή οι γιατροί του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Απαντώντας στα παροδικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου … χορηγήσαμε θεραπεία με δεξαμεθαζόνη, την πρώτη δόση της οποίας έλαβε χθες», δήλωσε ο Dr. Brian Garibaldi στο ανακοινωθέν έξω από το νοσοκομείο, «το σχέδιό μας είναι να το συνεχίσουμε αυτό προς το παρόν».

Ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ρεμδεσιβίρη (Remdesivir), ένα πειραματικό ακόμα σκεύασμα κατά του κορονοϊού που θεωρείται ωστόσο υποσχόμενο.

Η δεξαμεθαζόνη λοιπόν είναι ένα κοινής χρήσης στεροειδές που χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε διάφορες παθήσεις, από οιδήματα και φλεγμονές των ματιών ως και αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και καρκίνους, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα.

Τον Ιούνιο, ομάδα βρετανών επιστημόνων βρήκε πως η δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία βαριά νοσούντων από Covid-19. Μείωσε τον δείκτη θανάτου στο 1/3 σε όσους είναι διασωληνωμένοι ή λαμβάνουν πρόσθετο οξυγόνο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δεν προτείνει ωστόσο τη χρήση της σε ασθενείς που βιώνουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

Το ιατρικό team του Τραμπ κατέγραψε δύο περιστατικά χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα του προέδρου και αναγκάστηκε να του χορηγήσει δεξαμεθαζόνη…

Τα ευρήματα ερευνών για την δεξαμεθαζόνη

Η χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε χαμηλές δόσεις βελτιώνει τη θνητότητα των ασθενών με νόσο COVID-19 σοβαρής μορφής. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ευστάθιος Καστρίτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, έχουν συνοψίσει τα ευρήματα της μελέτης RECOVERY. Η μελέτη ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2020. Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σκοπό είχε να δοκιμάσει μια σειρά πιθανών θεραπειών για την COVID-19.

Στην μελέτη έχουν ενταχθεί πάνω από 11.500 ασθενείς σε περισσότερα από 175 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια από τις θεραπείες που δοκιμάστηκαν ήταν η χορήγηση χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνης. Η δεξαμεθαζόνη είναι μια μορφή κορτιζόνης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλά νοσήματα και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με επταπλάσια αντιφλεγμονώδη δράση από την πρεδνιζολόνη. Όπως άλλα γλυκοκορτικοειδή, η δεξαμεθαζόνη έχει επίσης αντιαλλεργικές, αντιτοξικές, αντιπυρετικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ