Αξίζει να δειςΔάγκειος Πυρετός: Θετική γνωμοδότηση Ε.Ε. για το Dengvaxia της Sanofi

Δάγκειος Πυρετός: Θετική γνωμοδότηση Ε.Ε. για το Dengvaxia της Sanofi

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Πράσινο φως» στο αμφιλεγόμενο εμβόλιο Dengvaxia για τον δάγκειο πυρετό δίνει η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή (ΕΜΑ), συστήνοντας την έγκριση του στην Ε.Ε. μετά τη «θετική γνωμοδότηση» υπέρ της γαλλικής φαρμακευτικής επιχείρησης Sanofi.

Dengvaxia – Sanofi

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το εμβόλιο, αποτελεί την πρώτη θεραπεία παγκοσμίως για την πρόληψη του δάγκειου πυρετού, που «ταλαιπωρεί» περίπου 96 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και έχει άδεια χρήσης σε περίπου 20 χώρες. Η νόσος προσομοιάζει τα συμπτώματα της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, ναυτία, εμετό και εξανθήματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής, αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων.

Οι Φιλιππίνες ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού το εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό, το οποίο όμως σταμάτησε πέρυσι μετά την ανακοίνωση της Sanofi. Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης την επιστροφή των 59 εκατ. δολ. από την φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi.

Φιλιππίνες: Έρευνα για τη χορήγηση εμβολίου

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι το εμβόλιο πιθανώς συνδέεται με τους θανάτους τριών ανθρώπων.

Οι αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο είχα διατάξει την διεξαγωγή έρευνας στις Φιλιππίνες για τη χορήγηση του εμβολίου σε περισσότερα από 730.000 παιδιά.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε τότε ότι ενημερώθηκε πως τρία παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με το Dengvaxia τον Απρίλιο του 2016 πέθαναν. Ωστόσο η Sanofi ανακοίνωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μετά την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του δάγκειου πυρετού στη χώρα.

Dengvaxia – Sanofi

«Εξ όσων γνωρίζουμε, από την ενημέρωση που έχουμε, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για τον δάγκειο πυρετό», δήλωνε η Ρούμπι Ντιζόν, επιστημονική διευθύντρια της Sanofi Pasteur στις Φιλιππίνες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μανίλα.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων σταμάτησε την χρήση του Dengvaxia μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Sanofi ότι θα πρέπει να περιοριστεί αυστηρά η χορήγησή του λόγω των στοιχείων που προέκυψαν ότι μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο στους ανθρώπους που δεν έχουν προηγουμένως εκτεθεί στη λοίμωξη αυτή.

Η θέση της Sanofi

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Φιλιππίνες, η Sanofi έδινε διευκρινίσεις σχετικά με τα «νέα ευρήματα», αλλά σημείωνε επίσης ότι η αποτίμηση ασφάλειας μακροπρόθεσμα των εμβολίων δείχνει σημαντική μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο εξαιτίας του δάγκειου πυρετού μεταξύ αυτών που είναι άνω των 9 ετών και έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με την ομάδα αυτών που δεν τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο.

Σε περίπου 734.000 παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω στις Φιλιππίνες είχε χορηγηθεί μια δόση του εμβολίου στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοίχισε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 58,61 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2016 ότι «ο εμβολιασμός μπορεί να είναι αναποτελεσματικός και μπορεί θεωρητικά ακόμη και να αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή ακόμη και οξείας λοίμωξης από δάγκειο πυρετό σε αυτούς που είναι αρνητικοί σε ορολογικές αντιδράσεις κατά την ώρα του πρώτου εμβολιασμού ασχέτως ηλικίας».

Dengvaxia – Sanofi

Η αρχή δημόσιας υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επισήμανε τους κινδύνους όταν εγκρίθηκε το εμβόλιο στη χώρα τον Οκτώβριο του 2016 και ότι συνεργάζεται με την Sanofi για να αυξήσει τις προειδοποιήσεις στην συσκευασία του εμβολίου.

Σύμφωνα με την Sanofi, στην Μανίλα 19 άδειες χορηγήθηκαν για το Dengvaxia και κυκλοφόρησε σε 11 χώρες, δύο εκ των οποίων ―οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία― είχαν εθνικά προγράμματα για την χορήγηση του εμβολίου. Οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες κυκλοφόρησε είναι το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα, το Περού, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Sanofi.

Τέσσερις μορφές του ιού

Μολονότι το Dengvaxia είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται για την πρόληψη από τον δάγκειο πυρετό, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει ότι δεν είναι τέλειο και ότι δεν προστατεύει εξίσου και από τις τέσσερις διαφορετικές μορφές του ιού σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες.

Ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν έπειτα από έξι χρόνια κλινικών ερευνών έδειξαν ότι το εμβόλιο αυτό προσφέρει διαρκή προστασία από τον δάγκειο πυρετό σε αυτούς που είχαν προηγουμένως μολυνθεί.

Ωστόσο για αυτούς που δεν έχουν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό, περισσότερα κρούσματα οξείας λοίμωξης μπορεί να προκύψουν μακροπρόθεσμα μετά τον εμβολιασμό και μια ακόλουθη μόλυνσή τους από δάγκειο πυρετό, σύμφωνα με την Sanofi.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ