ΦαρμακοΧλωροκίνη: Έφτασαν στην Ελλάδα 5 τόνοι από την Ινδία για τον κορωνοιό

Χλωροκίνη: Έφτασαν στην Ελλάδα 5 τόνοι από την Ινδία για τον κορωνοιό

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στη χώρα μας βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες οι πέντε τόνοι της προμήθειας με χλωροκίνη που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από την Ινδία σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί απόθεμα των σκευασμάτων για τον κορωνοιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι η χλωροκίνη δίνει ελπίδες για την βοήθεια των ασθενών με τον ιό.

Στη χώρα μας βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες οι πέντε τόνοι της προμήθειας με χλωροκίνη που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από την Ινδία σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί απόθεμα των σκευασμάτων για τον κορωνοιό

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι πέντε τόνοι με την δραστική χλωροκίνη έφτασαν με διαβαθμισμένη πτήση της Aegean. Η χλωροκίνη έχει ήδη παραδοθεί σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για να προχωρήσουν στην παρασκευή των σχετικών φαρμάκων. Στόχος είναι να το έχουν άμεσα στη διάθεση τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

Χλωροκίνη: Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), κ. Δημήτρης Φιλίππου, μια ελληνική εταιρεία, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ κατάφερε να εισάγει στη χώρα μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης και ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή φαρμάκου.

«Αύριο μεθαύριο θα έχουμε και τα πρώτα κουτιά έτοιμα και θα διατεθούν για τη θεραπεία ασθενών στα νοσοκομεία».

«Πρέπει να χορηγείται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη και οδηγία», σημείωσε ο κ. Φιλίππου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ σημείωσε πως ο συνδυασμός της χλωροκίνης μαζί με άλλη δραστική ουσία, έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό.

«Ο συνδυασμός χλωροκίνης μαζί με αζιθρομυκίνη φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενών με λοίμωξη του Covid-19».

Ο κ. Φιλίππου τόνισε πως το σημαντικότερο όπλο που έχουμε ενάντια στον ιό είναι η πρόληψη.

Για το φάρμακο ενάντια στην ελονοσία, με βάση τη χλωροκίνη (Plaquenil), αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας κ. Ολιβιέ Βεράν, τονίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το φάρμακο ενάντια στην ελονοσία, με βάση τη χλωροκίνη φαίνεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο Γάλλος υπουργός κ. Ολιβιέ Βεράν έχει τονίσει ότι «η ελπίδα μου αρκεί για να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διαπιστώσουμε αν μια φαρμακευτική θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα την προτείνουμε στον γαλλικό λαό. Δίχως καμία καθυστέρηση».

Ερωτώμενος για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αυτής αγωγής, ο κ. Ολιβιέ Βεράν είπε:

«Θα έχουμε αξιόπιστες έρευνες για το κατά πόσο είναι ή όχι αποτελεσματική, θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχτεί τελικά αναποτελεσματική. Δηλώνω πως σε 15 μέρες από σήμερα θα έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα».

Αρχικά, ο ΠΟΥ δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη – υδροξυχλωροκίνη (εγκεκριμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας – Plaquenil). Όμως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.

Πειραματική έρευνα

Η έρευνα για το φάρμακο και τη δράση του έναντι στον κορωνοϊό είναι πειραματική και γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Για το Plaquenil, όπως και όλα τα σκευάσματα με χλωροκίνη, μελετώνται για την επίδραση τους στην «καταιγίδα κυτταροκινών». Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που πιθανόν να βρίσκεται η «απάντηση» στην πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Κορωνοϊός: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από το Plaquenil

Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη. Παράλληλα στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της δραστικής χλωροκίνη, σε 24 ασθενείς. Μάλιστα, σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Αλλά τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή/κρίσιμη νόσο COVID-19.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ