Αυξημένη επιβίωση με κοινή θεραπεία Merck και Pfizer στον καρκίνο του νεφρού

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυξημένο δείκτη επιβίωσης δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικών δεδομένων για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των νεφρών, που έλαβαν συνδυαστική θεραπεία του Keytruda της Merck & Co και του Inlyta της Pfizer.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, σχεδόν το 90% των ασθενών που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία (Keytruda / Inlyta) επέδειξε θετικά αποτελέσματα στον δείκτη επιβίωσης μετά από 12 μήνες, σε σύγκριση με το 78% περίπου των ασθενών που παρέμεναν ζωντανοί μετά από ένα χρόνο θεραπείας με το παλαιότερο φάρμακο Sutent.

Η φαρμακευτική επιχείρηση Merck δημοσίευσε τη Δευτέρα τα προσωρινά στοιχεία της κλινικής δοκιμής, επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός φαρμάκων (Keytruda / Inlyta) μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 47%, σε σύγκριση με το Sutent.

Αυξημένος δείκτης PFS

Τα ευρήματα ενισχύουν το «οπλοστάσιο» των θετικών κλινικών δεδομένων για το Keytruda, το οποίο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, καθιστώντας το σκεύασμα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Merck.

Στην ομάδα ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό Keytruda / Inlyta καταγράφηκε μεγαλύτερο διάστημα επιβίωσης, δίχως επιδείνωση της νόσου (PFS). Η μέση τιμή PFS ήταν 15,1 μήνες για τον συνδυασμό έναντι 11,1 μηνών για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μόνο με Sutent.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή 861 ασθενών, που δεν είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία, δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Παρόμοια αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Sutent στη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών, έναντι του συνδυασμού Inlyta και της ανοσοθεραπείας Bavencio, έδειξε διάμεσο PFS 13,8 μηνών σε σύγκριση με 8,4 μήνες μόνο με το Sutent.

«Και οι δύο συνδυασμοί αναμένεται να αποτελέσουν νέα πρότυπα περίθαλψης και να ενσωματωθούν σε μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές», όπως επισημαίνει ο Bernard Escudier από Gustave Roussy Cancer Campus, στο New England Journal of Medicine.

Οι ανοσοθεραπείες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στον καρκίνο. Το Inlyta αποτελεί τη νεότερη προσέγγιση θεραπείας από το Sutent, που έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των νεφρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ