AstraZeneca: Σε Fast Track διαδικασία το Farxiga στην καρδιακή ανεπάρκεια

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε διαδικασία fast track βάζει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την ανάπτυξη του Farxiga (δαπαγλιφλοζίνη) της AstraZeneca, για τη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου ή επιδείνωσης στην καρδιακή ανεπάρκεια.

"<yoastmark

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το πρόγραμμα Fast Track του FDA αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπου δεν υπάρχει επαρκής θεραπευτική κάλυψη.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Περίπου το ήμισυ εξ αυτών καταλήγουν μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση» όπως επισημαίνει ο ελληνικής καταγωγής κ. Mene Pangalos, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος R&D της AstraZeneca.

«Η διαδικασία Fast Track για το Farxiga μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσουμε στην πρόληψη και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Θα συνεργαστούμε με τον FDA για την ταχύτερη αξιολόγηση του Farxiga, ως πιθανή νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια» όπως τονίζει ο κ. Mene Pangalos.

Η επισήμανση Fast Track βασίζεται σε δύο δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, την DAPA-HF και την DELIVER. Οι μελέτες διερεύνησαν το ρόλο του Farxiga σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF) και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) αντίστοιχα.

Το Farxiga είναι σήμερα εγκεκριμένο ως μονοθεραπεία και μέρος συνδυασμένης θεραπείας για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 (T2D).

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και επηρεάζει περίπου 64 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συσταλτική ικανότητα της καρδιάς. Η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει αρκετό αίμα στο σώμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση και κατακράτηση υγρών. Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει μια ποικιλία αιτιών που μπορεί να την προκαλέσουν.

* Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου τμήμα του καρδιακού μυός καταστρέφεται και αναπτύσσεται ουλή. Το τμήμα αυτό του καρδιακού μυός δεν μπορεί πλέον να συσπαστεί καλά με αποτέλεσμα την μειωμένη συσταλτικότητα της καρδιάς. Ανάλογα με το μέγεθος του εμφράγματος αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

* Υψηλή αρτηριακή πίεση

Όταν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιά λειτουργεί υπό μεγάλη πίεση. Αυτό οδηγεί σε υπερτροφία του καρδιακού μυός. Ο καρδιακός μυς γίνεται πιο παχύς και δύσκαμπτος, γεγονός που μειώνει την συσταλτική ικανότητα της καρδιάς.

* Βαλβιδοπάθειες

Όταν οι βαλβίδες της καρδιάς δεν κλείνουν σωστά ή εμφανίζουν στένωση, η καρδιά πρέπει να δουλέψει ισχυρότερα. Η υπερφόρτιση της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

* Αρρυθμίες

Όταν υπάρχουν καρδιακές αρρυθμίες ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι πολύ γρήγορος, πολύ αργός ή ακανόνιστος, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

* Μυοκαρδιοπάθειες

Λόγω κάποιων παθήσεων, ο καρδιακός μυς μπορεί να παχύνει και να γίνει δύσκαμπτος ή να λεπτύνει και να διαταθεί. Η συσταλτική ικανότητα της καρδιάς ως εκ τούτου μειώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα αίτια των παθήσεων του καρδιακού μυός μπορεί να οφείλονται σε γενετική ανωμαλία, αλλά μπορεί να προέλθουν και από επίκτητους παράγοντες από τοξικές ουσίες όπως είναι το αλκοόλ και η χημειοθεραπεία.
Η αδυναμία της καρδιάς να εξωθήσει επαρκή ποσότητα αίματος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αιμάτωση όλων των οργάνων του σώματος.

Εξ’ αιτίας αυτού, τα όργανα (π.χ. Νεφροί) που αιματώνονται λιγότερο, προσλαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Επιπλέον, μπορεί να κατακρατηθεί υγρό (ανάπτυξη οιδήματος), επειδή η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει επαρκώς το αίμα.

Η κατακράτηση υγρών λόγω μειωμένης λειτουργικής ικανότητας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρού στις κυψελίδες των πνευμόνων (πνευμονικό οίδημα). Όταν η δεξιά κοιλία αδυνατεί να εξωθήσει επαρκώς το αίμα, υπάρχει κατακράτηση υγρών στην κοιλιά (ασκίτης) και στα κάτω άκρα (οιδήματα κάτω άκρων).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ