Αίτηση διευρυμένης χρήσης του Dupixent για το έκζεμα από την Sanofi

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Διευρυμένη χρήση αναμένεται να λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα Dupixent που αναπτύσσεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις Sanofi και Regeneron, μετά το θετικό «νεύμα» της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Διευρυμένη χρήση αναμένεται να λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα Dupixent που αναπτύσσεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις Sanofi και Regeneron

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, ο FDA είχε αποδέχθηκε τον έλεγχο φακέλου για άδεια διευρυμένης χρήσης του Dupixent σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών, με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, όπου η ασθένεια δεν ελέγχεται επαρκώς με τοπικές θεραπείες (κρέμες) ή όταν η θεραπευτική αγωγή είναι ιατρικώς αποτρεπτική.

Το Dupixent έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Απρίλιο του 2017 για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής μορφής εκζέματος σε ενήλικες, με το προϊόν να αποτελεί βασικό άξονα των πωλήσεων και στις δύο επιχειρήσεις.

Τον περασμένο μήνα, το Dupixent έλαβε επίσης έγκριση από τον FDA ως πρόσθετη θεραπεία σε ασθενείς, για δύο τύπους άσθματος.

Το Dupixent επέφερε έσοδα 225 εκατομμυρίων ευρώ (256,8 εκατ. δολ.) στο τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως ανέφερε η Sanofi, με την φαρμακευτική να ανεβάζει το στόχο για τις συνολικές επιδόσεις του 2018.

Ενδείξεις του φαρμάκου

Μέχρι σήμερα, το Dupixent χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα (γνωστή επίσης ως ατοπικό έκζεμα, όπου το δέρμα είναι κνησμώδες, ερυθρό και ξηρό).

Το Dupixent διατίθεται υπό μορφή ενέσιμου διαλύματος που περιέχει 300 mg dupilumab σε προγεμισμένες σύριγγες για υποδόρια χορήγηση. Η χορήγηση γίνεται συνήθως στον μηρό ή την κοιλιά. Η πρώτη δόση αποτελείται από δύο ενέσεις των 300 mg σε δύο διαφορετικά σημεία. Ακολουθούμενη από μία ένεση κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Ο ιατρός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής της θεραπείας εάν η πάθηση δεν παρουσιάζει βελτίωση. Μετά τη θεραπεία διάρκειας 16 εβδομάδων.

Sanofi

Το Dupixent χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Η έναρξη της θεραπείας πρέπει να πραγματοποιείται από γιατρό με πείρα στη διάγνωση και τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας.

Οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα παράγουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών. Ονομάζονται ιντερλευκίνη 4 και ιντερλευκίνη 13 (IL-4 και IL-13), οι οποίες εμπλέκονται στη νόσο. Η δραστική ουσία που περιέχεται στο Dupixent, το dupilumab, είναι μονοκλωνικό αντίσωμα (τύπος πρωτεΐνης). Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποκλείει τους υποδοχείς (στόχους) της IL-4 και της IL-13. Αποκλείοντας τους υποδοχείς, το dupilumab εμποδίζει τη δράση των IL-4 και IL-13. Έτσι παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ