Άκρως εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης της νέας κλινικής μελέτης για την ανοσο-ογκολογική θεραπεία, pembrolizumab, σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με αυτά, η χορήγηση του συνδυασμού pembrolizumab με πεμετρεξίδη και σισπλατίνη ή καρβοπλατίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών καθώς και σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, σε σύγκριση με τον συνδυασμό πεμεξετρίδης και χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός του pembrolizumab με τις δύο χημειοθεραπείες, πέτυχε και τους δύο κύριους στόχους της μελέτης (συνολική επιβίωση και επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου), ενώ το προφίλ ασφάλειας του pembrolizumab ήταν συνεπές με όσα έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο, που όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ενώ θα υποβληθούν και στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για έγκριση.