TOP NEWSΈρχεται νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Έρχεται νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σημαντική βελτίωση στον δείκτη επιβίωσης ασθενών με τριπλά αρνητικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού (TNBC) επιτυγχάνει η ανοσοθεραπεία με Tecentriq συνδυαστικά με τη χορήγηση του Abraxane.
Τα αποτελέσματα της μελέτης IMpassion130 έδειξαν ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερο όφελος ως προς την διάρκεια επιβίωσης των ασθενών με θετική έκφραση του PD-L1, οποίου οι καρκινικοί όγκοι καταφέρνουν να «κρυφτούν» από το ανοσοποιητικό σύστημα.


Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) είναι ο ιστολογικός υπότυπος που χαρακτηρίζεται από απουσία έκφρασης υποδοχέων οιστρογόνων, προγεστερόνης και HER-2. Οι TNBC υποτροπιάζουν πιο συχνά σε σύγκριση με τους ορμονοεξαρτώμενους τύπους, τόσο τοπικοπεριοχικά όσο και με μεταστατικές εστίες στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο, αλλά όχι στα οστά.
Σύμφωνα με την φαρμακευτική επιχείρηση Roche, που αναπτύσσει το Tecentriq, πρόκειται για την πρώτη μελέτη ανοσοθεραπείας Φάσης ΙΙΙ, για τον μεταστατικό τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού -πρώτης γραμμής- που αποδεικνύει στατιστικά σημαντική βελτίωση στην επιβίωση ασθενών.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης, σχεδιάζουμε να υποβάλλουμε στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως φάκελο έγκρισης του συνδυασμού αυτού για τη θεραπεία ασθενών με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού το συντομότερο δυνατόν», όπως υπογραμμίζει σχετικά η επικεφαλής της Roche, Sandra Horning στο Reuters.
Περίπου το 12% των καρκίνων του μαστού που διαγνώστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τριπλά αρνητικοί (TNBC), σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ