Αξίζει να δειςΣε μελέτη τελικού σταδίου η νέα θεραπεία για τον Λύκο από την...

Σε μελέτη τελικού σταδίου η νέα θεραπεία για τον Λύκο από την Lilly

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Σε επόμενο στάδιο μεγαλύτερης κλινικής μελέτης εισέρχεται το νέο φάρμακο που αναπτύσσει η Eli Lilly & Co για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως ο Λύκος), μετά τα επιτυχή αποτελέσματα μελέτης μεσαίου σταδίου.
Πριν από δύο περίπου εβδομάδες, η φαρμακευτική επιχείρηση έλαβε έγκριση για τη δραστική baricitinib, υπό την εμπορική ονομασία Olumiant, για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες θεραπείες για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη. Ο ΣΕΛ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά περισσότερο συχνά προκαλεί βλάβες στην καρδιά, στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στους πνεύμονες, στις φλέβες, στο ήπαρ, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα. Η πορεία της πάθησης είναι απρόβλεπτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μεσαίου σταδίου, μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας, στο 67% των ασθενών που λάμβανε δόση 4 mg baricitinib εξαλείφθηκαν τα συμπτώματα αρθρίτιδας και εξανθημάτων (κοινών συμπτωμάτων του Λύκου), σε σύγκριση με το 53% που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η δόση των 2 mg baricitinib δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντική βελτίωση στη θεραπεία για τον Λύκο. Το νέο χάπι της Lilly, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς του JAK (Janus Kinase).
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο Ρευματολογίας στο Άμστερνταμ, υπογραμμίζοντας τη δυναμική που αποκτά το χαρτοφυλάκιο ανοσολογίας της Lilly.
Η επερχόμενη μεγάλη δοκιμή των 52 εβδομάδων θα αξιολογήσει και τις δύο δόσεις του φαρμάκου, προσθέτοντας και την θεραπευτική κατηγορία της ατοπικής δερματίτιδας στην μελέτη.
Η Eli Lilly συνεργάζεται με την Incyte Corp για την ανάπτυξη του baricitinib.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ