Αξίζει να δειςΈγκριση σε νέα θεραπεία της GSK για την «επίμονη» μορφή της ελονοσίας

Έγκριση σε νέα θεραπεία της GSK για την «επίμονη» μορφή της ελονοσίας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Πράσινο φως» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει έναν νέο φάρμακο για τη θεραπεία της ελονοσίας, που αναπτύσσεται από την φαρμακευτική επιχείρηση GlaxoSmithKline.
Το φάρμακο, γνωστό ως δραστική ταφενοκίνη (tafenoquine), απευθύνεται στη θεραπεία της υποτροπιάζουσας μορφή της ασθένειας, που προκαλείται από το παράσιτο plasmodium viva, και πλήττει τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Αυτό το είδος ελονοσίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθεί, αφού μπορεί να παραμείνει αδρανές στο συκώτι για χρόνια και να επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ουσία ταφενοκίνη «εκπληκτικό επίτευγμα». Τα επόμενα βήματα είναι να εγκριθεί το εν λόγω φάρμακο και από τις αρμόδιες Αρχές άλλων χωρών, ώστε να αρχίσει να παράγεται και να διανέμεται στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.


Η υποτροπιάζουσα ελονοσία είναι ο πιο συχνός τύπος ελονοσίας εκτός της Υποσαχάριας Αφρικής. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν και μπορούν να αρρωστήσουν πολλές φορές από ένα και μόνο τσίμπημα κουνουπιού, με κάθε «γύρο» της ασθένειας να τα εξασθενεί ολοένα και περισσότερο.
Η νέα πρωτοποριακή ουσία καταφέρνει για πρώτη φορά να «ξετρυπώσει» το παράσιτο από το σημείο που κρύβεται και βοηθά τον οργανισμό να το ξεφορτωθεί μια και καλή.

Αποτελεσματική με… παρενέργειες
O FDA σημειώνει ότι η νέα θεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά σημειώνει ότι έχει και σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, γι’ αυτό συστήνει προσοχή στη χορήγησή της.
Για παράδειγμα, τα άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD δεν μπορούν να πάρουν ταφενοκίνη λόγω σοβαρού κινδύνου αναιμίας.
Ο FDA συστήνει λοιπόν τον έλεγχο όλων των υποψηφίων ασθενών για τη νέα θεραπεία σε έλεγχο για ανεπάρκεια του ενζύμου, ενώ επισημαίνει ακόμα πως η χορήγηση της δραστικής ουσίας μπορεί να είναι προβληματική σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ