Δημόσια ΥγείαΆυλες vs Έντυπες συνταγές: Φάρμακα με ΑΦΜ και υπολογιστή

Άυλες vs Έντυπες συνταγές: Φάρμακα με ΑΦΜ και υπολογιστή

- Advertisement -
  • Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Πλήρη άγνοια δηλώνει ότι έχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σχετικά με τη ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση των άυλων συνταγών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Το σχετικό προσχέδιο του νομοσχεδίου την περασμένη Πέμπτη τέθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ο ΠΦΣ επικαλείται επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για ένταξη της εν λόγω ρύθμισης.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση ούτε για το περιεχόμενο της ρύθμισης ούτε για την διαδικασία της υλοποίησης της» επισημαίνει σε ανακοίνωση του.
Για τον λόγο αυτό ο ΠΦΣ καλεί το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης και να ορισθεί συνάντηση με το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης και διακίνησης του φαρμάκου, θεωρούμε απαραίτητο πριν από οποιαδήποτε σύνταξη και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης να υπάρξει εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος του Υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε η όποια ρύθμιση αποφασιστεί να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εχέγγυα στην ορθή λειτουργία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών» εξηγεί ο ΠΦΣ .

Τι είναι οι άυλες συνταγές
Πρακτικά με τις άυλες συνταγές καταργούνται οι έντυπες συνταγές και οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους χωρίς να προσκομίζουν στο φαρμακείο έντυπη ιατρική συνταγή. Μέσω του ΑΦΜ και του κουπονιού του φαρμάκου, θα καταχωρείται στο σύστημα σε ποιον ασθενή χορηγήθηκε το σκεύασμά και από ποιο φαρμακείο.
Προϋπόθεση όμως για την εφαρμογή της άυλης συνταγής αποτελεί η χρήση της ψηφιακής υπογραφής μέσω USB token από όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς στις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που εκδίδονται.
Γιατροί και φαρμακοποιοί θα πρέπει να κάνουν αίτηση (μέσω της σχετικής επιλογής στο portal του ePrescription) για παραλαβή της ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής – USB Token), ώστε να μπορέσουν να το παραλάβουν και να το ενεργοποιήσουν με στόχο τόσο την ασφαλή αυθεντικοποίησή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όσο και τη δυνατότητα στη συνέχεια να υπογράφουν ψηφιακά.
Η χρήση της ψηφιακή υπογραφής σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ είναι υποχρεωτική για όλους τους χρήστες εφαρμογών υγείας εν όψει του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).
Μάλιστα η δωρεάν διάθεση των USB token και η δημιουργία ψηφιακών πιστοποιητικών που ήταν σε εξέλιξη έως τις 12-12-2017 η ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε ότι πήρε παράταση έως τις 12-3-2018 και καλεί όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς να καταθέσουν την σχετική αίτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ