Τρύπιος πνεύμονας: Η πιθανή επιπλοκή από τον κορωνοϊό -Ποιους χτυπά

Περίπου το 1% των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία, λόγω κορωνοϊού αναπτύσσει πνευμοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα) ως επιπλοκή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

Περίπου το 1% των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία, λόγω κορωνοϊού αναπτύσσει πνευμοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα) ως επιπλοκή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μία τρώση του πνεύμονα προκαλεί διαρροή αέρα και ανώμαλη συγκέντρωση του στον πλευριτικό χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πνευμόνων. Συνήθως συμβαίνει σε πολύ ψηλούς νέους άνδρες ή σε ηλικιωμένους με σοβαρή υποκείμενη πάθηση των πνευμόνων.

Κορωνοϊός και πνευμοθώρακας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Νοσοκομείου ‘Αντενμπρουκς, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Στέφαν Μάρτσινιακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal. Οι ερευνητές πρόσεξαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν πνευμονοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα), ακόμη και όταν δεν διασωληνώνονται. Η έρευνα σε 16 βρετανικά νοσοκομεία έδειξε ότι το ποσοστό των εισηγμένων ασθενών με κορωνοϊό που εμφανίζει πνευμοθώρακα, αγγίζει το 1% (συγκεκριμένα 0,91%).

«Οι γιατροί πρέπει να έχουν το νου τους για την πιθανότητα πνευμοθώρακα στους ασθενείς με Covid-19. Παρόλο που δεν πρόκειται για τυπικούς ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για κάτι τέτοιο. Πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν τυχαία, καθώς ο γιατρός δεν είχε υποπτευθεί την ύπαρξη πνευμοθώρακα και η διάγνωση έγινε από τύχη», τόνισε ο κ. Στέφαν Μάρτσινιακ.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς επιβίωσαν 

Περίπου τα δύο τρίτα (63%) των ασθενών με πνευμοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα) επιβίωσαν, ιδίως οι κάτω των 70 ετών. Στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς το ποσοστό επιβίωσης ήταν μικρότερο, περίπου 42%. Οι ασθενείς με πνευμοθώρακα έχουν τριπλάσια πιθανότητα να είναι άνδρες σε σχέση με γυναίκες. Η πιθανότητα επιβίωσης δεν διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Η αιτία που η Covid-19 προκαλεί πνευμοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα), μπορεί να είναι η δημιουργία κύστεων στους πνεύμονες, αλλά και άλλες αιτίες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ