ΠαθήσειςΘρόμβωση: Κοινό παθολογικό μονοπάτι για καρδιοπάθειες και καρκίνο

Θρόμβωση: Κοινό παθολογικό μονοπάτι για καρδιοπάθειες και καρκίνο

- Advertisement -

«Η θνησιμότητα καρκίνου και καρδιοπαθειών έχει ένα κοινό παθοφυσιολογικό μονοπάτι, τη θρόμβωση. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται με έντονο και πολλές φορές θανατηφόρο τρόπο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) μετά από τη δημιουργία θρόμβου στα αγγεία μας συνεπεία των παραγόντων κινδύνου και ο καρκίνος μας σκοτώνει πολλές φορές μέσα από τη θρόμβωση την οποία ο ίδιος ως ασθένεια προκαλεί.

Η θνησιμότητα καρκίνου και καρδιοπαθειών έχει ένα κοινό παθοφυσιολογικό μονοπάτι, τη θρόμβωση
Από αριστερά προς τα δεξιά • Γιάννης Ζουγανέλης- συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, και παρουσιαστής • Δημήτρης Ρίχτερ- Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Πρόεδρος ΙΜΕΘΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εάν κάποιος πάσχει από καρκίνο, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση και πιο συγκεκριμένα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.», τόνισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) κος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), στην οποία συμμετείχαν 18 επιστημονικές εταιρείες και είχε την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Στη Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχε και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε το τραγούδι που έγραψε ειδικά για την Ημέρα και την Θρόμβωση.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς έχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν θρόμβωση.

Ενώ δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες, τέσσερις είναι οι βασικοί που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος σε έναν ασθενή: η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ο τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται, ο τρόπος θεραπείας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

Ορισμένοι δε τύποι καρκίνου, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου. Αυτοί είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, των νεφρών, των γεννητικών οργάνω , του εγκεφάλου, του Παγκρέατος και το Λέμφωμα.

Συμπτώματα

Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, τόνισε ο κος Ρίχτερ, εάν μετά την εμφάνιση θρόμβου σε κάποιο πόδι έχει πόνο, εφίδρωση συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας και αύξηση της θερμοκρασία τοπικά , ερυθρότητα ή εμφανή αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) και διευρυμένες ή τραυματισμένες φλέβες

Αντιμέτωπιση

Η θεραπεία της ΦΘΝ σε ασθενείς με καρκίνο στοχεύει στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ενώ η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου, μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.
Η χημειοθεραπεία, και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βλάψουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ορισμένες ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πήξη του αίματος σε σχέση με άλλους. Θα ήταν σωστό ο ασθενής να ρωτά τον γιατρό ώστε να ενημερωθεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θεραπεία που του έχει συνταγογραφηθεί.

Δραστηριότητα

Το να παραμείνει ο ασθενής ενεργός κατά την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να είναι πολύ επωφελές. Θα τον βοηθήσει να διατηρήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες. Έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει θρόμβο. -Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με το πάει ένα σύντομο περίπατο. Ή να παίξει με τα παιδιά του. Αν βρίσκεται σε κατάκλιση, θα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του εάν μπορεί να περπατά στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να κινεί τα πόδια του. Για να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος είναι

1. Κρατήστε το ένα πόδι σε ορθή γωνία για 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό. Κάντε αμέσως μετά το ίδιο από το άλλο πόδι
2. Ακουμπήστε με τα δύο χέρια σας στον τοίχο και σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Μετά σταθείτε πατώντας μόνο στις φτέρνες σας. Επαναλάβετε εναλλάξ για 5-10 φορές.
3. Σκύψετε πάνω από το μπροστινό πόδι ενώ τεντώνετε το μυ της πλάτης. Κρατήστε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.

Τις δράσεις του ΙΜΕΘΑ, που περιελάμβαναν Συνέντευξη Τύπου, τηλεοπτικό σποτ, εντυποδιανομή ενημερωτικού υλικού, για τη σχέση της θρόμβωσης με τα αεροπορικά ταξίδια, στα αεροδρόμια της Ελλάδας & social media campaign υποστήριξαν οι εταιρείες Bayer – Elpen (πλατινένιος χορηγός) Boehringer Ingelheim (χρυσός χορηγός), Pfizer ,Sanofi (αργυροί χορηγοί), Aspen & Leo Pharma (χάλκινοι χορηγοί).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ