Στο «στόμα» του Ερυθηματώδη Λύκου 5 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως

«Στο στόμα» του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ) βρίσκονται πέντε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως με την πλειονότητα τους, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70% έως 90%, να είναι γυναίκες.

«Στο στόμα» του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ) βρίσκονται πέντε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως με την πλειονότητα τους, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70% έως 90%, να είναι γυναίκες.
Σήμερα ή θεραπεία της νόσου βασίζεται κυρίως στα κορτικοειδή την υδροξυχλωροκίνη. Τα ανοσοκατασταλτικα (αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολικό, κυκλοφωσφαμίδη) καθώς και στις στοχευμένες βιολογικές (rituximab, belimumab).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού. Όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο. Γι’ αυτόν το λόγο χαρακτηρίζεται συστηματική.

Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα της πεταλούδας στα μάγουλα και στη μύτη. Απώλεια μαλλιών, αλλά και πλευρίτιδα, νεφρική νόσος, φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Η χρόνια φλεγμονή την οποία προκαλεί ο Σ.Ε.Λ. αυξάνει κατά 10 φορές τον κίνδυνο ζωτικής βλάβης στα όργανα –στόχους. Ενώ 10πλασιάζει και την πρόωρη θνητότητα, σε ορισμένες ομάδες ασθενών.

Έγκαιρη διάγνωση

Παρότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και την παροχή της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Με αφορμή την καθιέρωση της 10ης Μάϊου ως «Παγκόσμια Ημέρα για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο» από το 2014, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία & Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) συνεχίζει να υλοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει – άκουσέ το», ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός πληθυσμός και γι’ αυτό το ρευματολογικό νόσημα.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με ΣΕΛ. Είναι 9 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 14 και 40 ετών

Ο στόχος λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Λύκου είναι καταρχήν να ενημερωθεί έγκυρα το κοινό. Τους φορείς υγείας και την Πολιτεία γι’ αυτό το αυτοάνοσο νόσημα. Να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωσή του, ώστε να ανακοπεί η εξέλιξη των βλαβών. Να αποτραπεί ο κίνδυνος της πρόωρης θνητότητας.

Επίσης, η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου στοχεύει στο να βελτιωθεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ολιστικής υποστήριξης στους ασθενείς, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και στο να ενταθούν οι κλινικές έρευνες προκειμένου να φωτιστούν εκείνοι οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί, που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου.

Σήμερα ή θεραπεία της νόσου βασίζεται κυρίως στα κορτικοειδή την υδροξυχλωροκίνη. Τα ανοσοκατασταλτικα (αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολικό, κυκλοφωσφαμίδη) καθώς και στις στοχευμένες βιολογικές (rituximab, belimumab). Μια από αυτές, το belimumab (της GlaxoSmithKline), ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, υπόσχεται πολλά για την επιτυχή αντιμετώπιση του ΣΕΛ.

Το φάρμακο φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια ζωής των B λεμφοκυττάρων και, κατ’ επέκταση, τη φλεγμονή και την οργανική βλάβη που επιφέρει ο ΣΕΛ.

Καθώς η ερευνητική δραστηριότητα συνεχίζεται νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ