Πρόπτωση γυναικείων γεννητικών οργάνων και ρομποτική

Εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης και επιτυχίας προσφέρει η ρομποτική χειρουργική στη διόρθωση της πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την ουρολογική ομάδα του Δρ. Γεώργιου Κυριάκου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η θεραπευτική αυτή χειρουργική καινοτομία στον τομέα της ουρογυναικολογίας, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος daVinci, απαλλάσσει αμέσως και με απόλυτη ασφάλεια τις ασθενείς από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ακράτεια και δυσκολία στην ούρηση. Το 98% των γυναικών που χειρουργούνται με αυτή την τεχνική δηλώνουν ικανοποιημένες και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν χαμηλότερο δείκτη υποτροπών, χαμηλότερο δείκτη επανεπέμβασης, σχεδόν ανύπαρκτο πόνο στη σεξουαλική επαφή και μηδενικά ποσοστά διάβρωσης του πλέγματος.

«Η πρόπτωση οργάνων αφορά στην κάθοδο των γυναικείων ουροποιογεννητικών οργάνων στη λεκάνη, με διαταραχή της υφής του κολπικού τοιχώματος και μερικές φορές προβολή των οργάνων έξω από τον κόλπο. Μπορεί να οφείλεται σε κήλη οποιουδήποτε συνδυασμού, όπως Ιουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), τραχήλου μήτρας, εντέρου και ορθού (ορθοκήλη)», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου και συνεχίζει:

«Κάθε αύξηση της πίεσης στην κοιλία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πρόπτωσης. Πολλαπλοί ή δύσκολοι τοκετοί, χρόνιος βήχας, χρόνια δυσκοιλιότητα, αφαίρεση μήτρας, παχυσαρκία κ.λπ. είναι μερικές αιτίες, καθώς καθεμία απ’ αυτές σπρώχνει τα γυναικεία όργανα προς τη λεκάνη. Τελευταία, υπάρχει και η θεωρία της γονιδιακής χαλάρωσης του περίνεου, της λεκάνης δηλαδή της γυναίκας».

Επιρρεπείς στην εμφάνιση

Επιρρεπείς στην εμφάνιση πρόπτωσης γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι όσες γυναίκες έχουν τεκνοποιήσει, κυρίως με φυσιολογικό τοκετό, το ποσοστό των οποίων ξεπερνά το 50%, ενώ το 2% αυτών παρουσιάζει σοβαρού βαθμού πτώση των οργάνων.

Το 38% των ασθενών αναφέρει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, δυσκολία με διακοπές στην ούρηση, “μπούκωμα στον κόλπο”, ενίοτε ακράτεια ούρων και συχνές ουρολοιμώξεις, με το 25% να έχει έκπτωση στην ποιότητα ζωής. Υψηλές πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόπτωση του κολοβώματος του κόλπου ή τραχήλου έχουν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή), το 6-8% των οποίων οδηγούνται σε χειρουργική διόρθωση. O εκτιμώμενος κίνδυνος να υποβληθεί κάποια ασθενής σε επέμβαση στη διάρκεια της ζωής είναι 11%, για γυναίκες που φθάνουν μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Λαπαροσκοπικά

Παρότι η χειρουργική διόρθωση της πρόπτωσης γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι διακοιλιακή ή διακολπική, η επέμβαση από την κοιλία θεωρείται ο χρυσός κανόνας παγκοσμίως και άρχισε να εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά στη Γαλλία από τις αρχές του 2000.

Η ουρολογική ομάδα του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Διευθυντής της οποίας είναι ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διδακτικό Μέλος του IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, το 2005, ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που εφάρμοσε και στη χώρα μας τη διακοιλιακή διόρθωση της πρόπτωσης λαπαροσκοπικά, με πολλή μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ρομποτική ομάδα προχώρησε, επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πραγματοποίηση αυτής της πολύπλοκης επέμβασης με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος daVinci. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία έχει καταχωρήσει τη συγκεκριμένη πρακτική της επέμβασης από το Ιατρικό Κέντρο ως πρότυπο video στα site της.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση για τη διόρθωση τους πρόπτωσης γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι πολυάριθμα. Μεταξύ αυτών είναι η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου, η ικανότητα της ρομποτικής κάμερας αλλά και της εργονομίας των ρομποτικών εργαλείων να φτάνουν με μεγαλύτερη ευκολία στα όργανα-στόχο και κυρίως στο έδαφος της γυναικείας πυέλου-λεκάνης, που θεωρείται το πιο δυσπρόσιτο σημείο ακόμα και λαπαροσκοπικά. Πρόκειται για μια αναίμακτη τεχνική που επιτρέπει ταχύτερο χρόνο επέμβασης σε σχέση με τη λαπαροσκοπική, οπότε και μικρότερη διάρκεια νάρκωσης, εξαιρετικά περιορισμένη χρήση οπιούχων αναλγητικών μετεγχειρητικά, παραμονή στο νοσοκομείο μία ημέρα και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς.

«Η μέθοδος απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση και εμπειρία, διότι ανακατασκευάζει όλες τις διαταραγμένες δομές στο σώμα της γυναίκας, αλλά από την άλλη πραγματοποιείται με τέτοιο ελάχιστα επεμβατικό τρόπο ώστε η ασθενής έχει άριστα αποτελέσματα, χωρίς να βιώνει ταλαιπωρία και πόνο», τονίζει ο Δρ. Κυριάκου.

Ακράτεια από stress

Μετά την επέμβαση σ’ ένα ποσοστό γυναικών, που κυμαίνεται μεταξύ 0-50%, μπορεί να παρουσιαστεί η λεγόμενη ακράτεια από stress. Είναι η ακράτεια που εμφανίζεται ως ακούσια διαφυγή ούρων σε οποιαδήποτε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στο βήχα, πτάρνισμα, γέλιο, τρέξιμο, χορό. Όσο η γυναίκα έχει την πρόπτωση η ακράτεια αυτή «καμουφλάρεται», καθότι η ουρήθρα με την κύστη παρουσιάζει μια γωνίωση από την ίδια την πτώση των γεννητικών οργάνων που εμποδίζει τη διαφυγή ούρων. Η χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης, ευθειάζει τη γωνία αυτή μεταξύ κύστης και ουρήθρας και εκδηλώνεται η ακράτεια. Στις περιπτώσεις όμως που συμβαίνει, είναι συνήθως ασήμαντη, δεν αποτελεί πρόβλημα για την ασθενή, καθώς αφορά μόνο διαβροχή με λίγες σταγόνες σε δυνατό βήχα ή γέλιο κ.λπ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος αναγνώρισης των γυναικών που θα παρουσιάσουν σημαντική ακράτεια μετά την επέμβαση. Μέσω του προεγχειρητικού ουροδυναμικού ελέγχου μπορεί να διαπιστωθεί ο κίνδυνος και με την τοποθέτηση της λεγόμενης ταινίας ακράτειας, στο τέλος της επέμβασης για τη διόρθωση της πρόπτωσης, να προληφθεί η εκδήλωσή της.

Τα τελευταία έτη εφαρμόζεται και η δια του κόλπου διόρθωση της πτώσης των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. «Όμως, οι επιπλοκές είναι περισσότερες, γιατί η είσοδος του πλέγματος από την κοιλιά αποτελεί καθαρή πύλη εισόδου σε σχέση με την είσοδο αυτού διακολπικά. Τα διακοιλιακά πλέγματα είναι πλέγματα με μικρή επιφάνεια, ενώ στη διακοιλιακή μέθοδο δεν πειράζεται και δεν τέμνεται ο κόλπος, άρα δεν υφίσταται κολπικό αιμάτωμα, ούτε μικραίνει το μήκος του κόλπου με αποτέλεσμα λιγότερες διαβρώσεις του πλέγματος και υποτροπές της πρόπτωσης, μικρότερα ποσοστά δυσπαρευνίας (πόνου στην επαφή) και μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικής stress ακράτειας», διευκρινίζει ο Δρ. Κυριάκου.

Συμπερασματικά, η ρομποτική διόρθωση της πρόπτωσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων με πλέγμα αποτελεί μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών κι έχει λιγότερες υποτροπές και άριστα ανατομικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ