Πολλαπλή Σκλήρυνση και Covid-19: Τι ισχύει για εμβόλια και θεραπεία

Οι διαστάσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ακόμη ερωτήματα σε σχέση με τη νόσο COVID-19 προκαλούν πολλά ερωτήματα και ανησυχία στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση η πλειονότητα των οποίων είναι ηλικιακά ενεργοί – εργασιακά και κοινωνικά. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της πανδημίας, οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, ανησυχούν αν είναι πιο ευάλωτοι στην νόσο COVID-19.

Οι διαστάσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ακόμη ερωτήματα σε σχέση με τη νόσο COVID-19 προκαλούν πολλά ερωτήματα και ανησυχία στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναμφισβήτητα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση γενικά είναι περισσότερο εκτεθειμένοι απέναντι στις λοιμώξεις, κάτι που εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την γενική κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την παρουσία συννοσυρότητας, δηλαδή την ταυτόχρονη παρουσία άλλων παθήσεων όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Θεραπεία Πολλαπλή Σκλήρυνσης και COVID-19

Αν και είναι αρκετά νωρίς για βεβαιωμένα συμπεράσματα, φαίνεται ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά και οι θεραπείες πρώτης γραμμής που συχνά λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19. H γενική κατεύθυνση ως σήμερα για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι να συνεχίζουν τη θεραπεία τροποποίησης της νόσου, εκτός εάν ο θεράποντας ιατρός συμβουλέψει την διακοπή ή καθυστέρηση της λήψης της θεραπείας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως συχνά, η απότομη διακοπή μια θεραπείας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αύξηση της εξέλιξης της νόσου. Οι ενέσιμες Θεραπείες πρώτης γραμμής που τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση, μπορούν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, η θεραπεία οξικής γλατιραμέρης, μπορεί να συνεχιστεί χωρίς καμία ανησυχία.

Εμβολιασμός

Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 σε άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η καθοδήγησή μας βασίζεται σε δεδομένα από τον γενικό πληθυσμό στις κλινικές δοκιμές εμβολίων και δεδομένα από μελέτες άλλων εμβολίων που χορηγούνται σε άτομα Πολλαπλή Σκλήρυνση. Με βάση δεδομένα από προηγούμενες μελέτες άλλων εμβολίων και νοσοτροποιητικών θεραπειών, η λήψη του εμβολίου COVID-19 είναι ασφαλής. Ενδέχεται κάποιες θεραπείες να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και πάλι θα εξακολουθεί να παρέχει κάποια προστασία. Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας για να καθορίσετε το καλύτερο πρόγραμμα για εσάς, βάση της θεραπείας και του προγραμματισμού για τον εμβολιασμό.

Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση «Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σχεδιάζοντας τη θεραπευτική στρατηγική στην εποχή του COVID-19», με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Teva, το βασικό μήνυμα των ειδικών Νευρολόγων ήταν πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι συστάσεις που δίνονται στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι η συνέχιση της θεραπείας και ο προγραμματισμός του εμβολίου. Εξίσου σημαντική όμως είναι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, η χρήση της μάσκας, η τηλεργασία όπου είναι εφικτό και η γενικότερη αποφυγή περιττών επισκέψεων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, η οποία θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ