Έκθεση: Ποιες βλάβες προκαλεί στους πνεύμονες το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Βλάβες παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από την έκθεση σε τοξικά αέρια αποκαλύπτουν οι βιοψίες από τους πνεύμονες 17 ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με πνευμονολογική πάθηση και συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως αναφέρει η ιατρική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι βιοψίες από τους πνεύμονες 17 ανθρώπων στις ΗΠΑ που έχουν διαγνωστεί με πνευμονολογική πάθηση που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο,

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Φαίνεται ότι πρόκειται για χημικές βλάβες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται μετά την έκθεση σε τοξικές χημικές αναθυμιάσεις, αέρια ή τοξικούς παράγοντες», εξήγησε ο γιατρός Μπράντον Λάρσεν του νοσοκομείου Mayo Clinic της Αριζόνα, ένας από τους συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα περισσότερα από 800 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ. Εξ αυτών τα 16 ήταν μοιραία.

Εξάλλου, έπειτα από έρευνα, οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι ασθενείς αυτοί να πάσχουν από λιπώδη πνευμονία. Μία από τις εξηγήσεις που είχε προκριθεί αρχικά για να εξηγήσει τα συμπτώματα που παρουσίαζαν. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από την εισπνοή ελαίων.

«Δεν παρατηρήσαμε στοιχεία που να συνάδουν με τη διάγνωση της λιπώδους πνευμονίας», επεσήμανε η δρ Γιασμίν Μπατ, πνευμονολόγος στο ίδιο νοσοκομείο της Αριζόνα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν από τον Ιούλιο τα αίτια της πνευμονολογικής πάθησης. Την πάθηση παρουσιάζουν χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα, η οποία πλήττει κυρίως νεαρούς άνδρες.

Τα τρία τέταρτα των ασθενών είχαν χρησιμοποιήσει υγρό αναπλήρωσης σε ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιείχε THC. Την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι ένα ή περισσότερα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ευθύνονται για τις παθήσεις αυτές.

Πνευμονικές επιπλοκές

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 800 άτομα σε 46 αμερικανικές πολιτείες έχουν νοσήσει και νοσηλευθεί λόγω της πνευμονικής επιπλοκής που σχετίζεται με το άτμισμα και η πλειοψηφία αυτών έχει αναφέρει άτμισμα THC, δηλαδή της ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης. Ωστόσο κάποιοι ανέφεραν ότι άτμιζαν μόνο νικοτίνη. Συγκεκριμένα, με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι, 771 άτομα έχουν νοσήσει, το 91% αυτών νοσηλεύονται, το 69% είναι άνδρες και λίγο πάνω από το 60% είναι μεταξύ 18 και 34 ετών. Εκ των 13 δηλωμένων θανάτων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το CDC έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται το 60% ήταν άνδρες κατά μέσο όρο 50 ετών.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν μια ξεκάθαρη εξήγηση για το τι προκαλεί τις πνευμονικές επιπλοκές στους ατμιστές ή ποιες συγκεκριμένες ουσίες είναι ένοχες, καθώς δεν γνωρίζουν από που προέρχονται τα υγρά ατμίσματος που έχουν χρησιμοποιήσει οι ασθενείς ή αν κάποια τοξίνη από τα υλικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων παίζει καταλυτικό ρόλο. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιες συσκευές ατμίσματος είναι ελαττωματικές.

Μακροφάγα κύτταρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εικασία των ειδικών είχε να κάνει με τα υγρά ατμίσματος, την παραγωγική τους διαδικασία, αν ήταν αυτοσχέδια μείγματα ή όχι καθώς την παρουσία πρόσθετων όπως το THC και η βιταμίνη Ε. Αλλά ο Δρ. Larsen εξηγεί ότι η μελέτη της Κλινικής Mayo δεν εντόπισε ενδείξεις συγκέντρωσης ελαίων στον πνευμονικό ιστό από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι πολλά μακροφάγα (ανοσοκύτταρα) είχαν την χαρακτηριστική εικόνα χημικής βλάβης.

«Άρα, ενδεχομένως να πρέπει να εξετάζουμε με περισσότερη προσοχή τις χημικές ουσίες και την επιμέρους σύστασή τους για να βρούμε ποιες είναι επιβλαβείς και ποιες όχι», λέει.

Αυτό ωστόσο που είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με τον Δρ. Larsen είναι ότι η πνευμονοπάθεια εξαιτίας του ατμίσματος – ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων. Και κυτταρικό θάνατο στα τοιχώματα των αεραγωγών. Καθώς το σώμα προσπαθεί να αντιδράσει και να αυτο-ιαθεί, ο ιστός πρήζεται και στενεύουν οι αεραγωγοί. Τα νεκρά κύτταρα αποβάλλονται δια των αεραγωγών, προκαλώντας περαιτέρω απόφραξη και τελικά υγρά διαρρέουν στους αερόσακους των πνευμόνων. Αθροιστικά το οίδημα, η ιστολογική ζημιά και η συσσώρευση υγρών καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

«Κάποιοι ασθενείς δεν θα καταφέρουν τελικά να αναρρώσουν και θα πεθάνουν. Επίσης δεν γνωρίζουμε όσοι επιβιώσουν αν θα είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρως την πνευμονική λειτουργία τους. Και με όσα έχουν δει μέχρι σήμερα δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν κάποιοι καταλήξουμε με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτού του φαινομένου», καταλήγει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ