Παχυσαρκία: Μια αγορά 50 δισ. με νέα φάρμακα από Novo και Lilly

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Με τις προκλήσεις για αποζημίωση και εκπαίδευσης της επιστημονικής κοινότητας να εξακολουθούν να υφίστανται παγκοσμίως, δύο φαρμακευτικές εταιρείες, η Eli Lilly και η Novo Nordisk είναι έτοιμες να «ξεκλειδώσουν» την αγορά κατά της παχυσαρκίας, με δύο νέα σκευάσματα. Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, η αξία της αγοράς θα ξεπερνά -σε αξία- τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Με τις προκλήσεις για αποζημίωση και εκπαίδευσης της επιστημονικής κοινότητας να εξακολουθούν να υφίστανται παγκοσμίως, δύο φαρμακευτικές εταιρείες, η Eli Lilly και η Novo Nordisk είναι έτοιμες να «ξεκλειδώσουν» την αγορά κατά της παχυσαρκίας, με δύο νέα σκευάσματα
Wegovy

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το τελευταίο φάρμακο Wegovy (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk, αποτέλεσε ορόσημο κατά της παχυσαρκίας, μετά την έγκριση του το περασμένο καλοκαίρι. Ενώ, το tirzepatide της Eli Lilly, που εγκρίθηκε πρόσφατα -υπό την εμπορική ονομασία Mounjaro- έχει μεγάλες «βλέψεις» στην κατηγορία απώλειας βάρους, μετά το αρχικό «πράσινο φως» που έλαβε ως θεραπεία για τον διαβήτη.

Η «αντιμετώπιση της παχυσαρκίας» είναι η «νέα υπέρταση», δίδοντας τη δυνατότητα να αποτελέσει το επόμενο «blockbaster» στην κατηγορία φαρμάκων, όπως υποστηρίζει ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley.

Νέες μελέτες…

Η παχυσαρκία, ταξινομήθηκε και επίσημα ως «χρόνια ασθένεια» από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση το 2013 και μόλις πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζοντας έτσι ουσιαστικά τη διαχείριση της, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η πλέον μεταβαλλόμενη αγορά προσομοιάζει εκείνη της θεραπείας της «υπέρτασης» στη δεκαετία του 1980, η οποία και αποτέλεσε μια αγορά αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Συνολικά, οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, όπως προβλέπουν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από ενδιαφέροντα αποτελέσματα ερευνών, αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς στους επόμενους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα, η Novo Nordisk, αναμένεται να δημοσιεύσει μια ενδιάμεση ανάλυση, από την μελέτη ορόσημο SELECT για την παχυσαρκία, το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley, τα αποτελέσματα πρόκειται να επισφραγίσουν ότι το Wegovy βοήθησε στη μείωση κινδύνου των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η μελέτη, τα εμπόδια που προηγουμένως καθυστέρησαν την κυκλοφορία του Wegovy αναμένεται να ξεπεράσουν στο τρίτο τρίμηνο.

«Ενάρετος κύκλος» εκπαίδευσης

Δεδομένο είναι ότι οι συζητήσεις γύρω από τη χρόνια νόσο εξελίσσονται, όπως τονίζει η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι παρατηρείται ένας «ενάρετος κύκλος» εκπαίδευσης, από στόμα σε στόμα, αυξάνοντας τη ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά το μοντέλο αγοράς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι με την πάροδο του χρόνου, περίπου το 25% των ατόμων με παχυσαρκία θα απευθυνθεί σε γιατρούς για την αντιμετώπιση της νόσου, από μόλις ένα 7% των ασθενών που απευθύνεται σήμερα. Με τη σειρά τους, οι αναλυτές αναμένουν ότι περίπου στο 55% αυτών των ασθενών θα συνταγογραφηθεί ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Οι αναλυτές ξεχωρίζουν τις δύο φαρμακευτικές Novo Nordisk και Eli Lilly ως «ξεκάθαρους νικητές στη μάχη κατά της παχυσαρκίας», με προσδοκίες -για κάθε εταιρεία- να κερδίσει περί το 40% των εσόδων από το μέτωπο της παχυσαρκίας. Η ομάδα υποστηρίζει αυτό το σενάριο, προσμετρώντας τα 12 συνολικά φάρμακα που διατίθενται κατά της παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, για τη Novo Nordisk, η ομάδα της Morgan Stanley αναμένει έσοδα από το μέτωπο της παχυσαρκίας περί τα 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2030, ενώ για το tirzepatide (Mounjaro) της Lilly εκτιμά ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις κατά της παχυσαρκίας της Novo Nordisk περιλαμβάνουν επίσης τον προκάτοχο του Wegovy για την απώλεια βάρους, του Saxenda.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την εκπαίδευση και αποζημίωση των φαρμάκων για την παχυσαρκία, που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως σημειώνουν αναλυτές της Mizuho Securities και SVB Securities Research.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ