ΠαθήσειςΟ ρόλος του μικροβιώματος στην αντιμετώπιση της ακμής, ψωρίασης και ατοπικής δερματίτιδας

Ο ρόλος του μικροβιώματος στην αντιμετώπιση της ακμής, ψωρίασης και ατοπικής δερματίτιδας

- Advertisement -

Η ακμή είναι συνυφασμένη με την εφηβεία, καθώς αφορά περίπου το 80% των παιδιών. Η πρόοδος της επιστημονικής έρευνας, ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχει αναδείξει τον ρόλο του μικροβιώματος στην αντιμετώπιση όχι μόνο της ακμής αλλά και πολλών άλλων δερματολογικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα.

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στον ενδιαφέροντα αυτό συσχετισμό αναφέρθηκε η επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, Δρ. Sophie Seite, κατά το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας (1-4 Νοεμβρίου), στην Αθήνα. «Από το 2011 η La Roche-Posay ως πρωτοπόρος στη μελέτη του μικροβιώματος του δέρματος, έχει διεξάγει 18 κλινικές μελέτες σε 1.200 ασθενείς με διάφορες δερματολογικές παθήσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, με έμφαση στον ρόλο που μπορεί να παίξει το μικροβίωμα» όπως τονίζει η Δρ. Sophie Seite.

Ως μικροβίωμα λογίζεται ο πληθυσμός των μικροβίων που ζει πάνω στο δέρμα μας αλλά και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι δε τόσο μοναδικό για κάθε άνθρωπο, που παρομοιάζεται με τα δακτυλικά αποτυπώματα μας.

Ακμή: επηρεάζει το 80% των εφήβων

Η ακμή από την άλλη είναι μια συχνή πάθηση, αφού επηρεάζει έως και 80% των εφήβων. Διακρίνεται σε μη φλεγμονώδης με τη μορφή φαγεσώρων (μαύρων και λευκών στιγμάτων) και φλεγμονώδης συνοδευόμενη από σπυράκια και μεγαλύτερες αλλοιώσεις.

Από το 2011 η La Roche-Posay έχει διεξάγει 18 κλινικές μελέτες σε 1.200 ασθενείς με διάφορες δερματολογικές παθήσεις

«Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής. Ορμονικές διαταραχές, άγχος και κόπωση μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν το σμήγμα δεν μπορεί πλέον να ρεύσει κανονικά, οι πόροι της επιδερμίδας φράσσουν. Τότε εμφανίζονται μαύρα στίγματα και σπυράκια», υπενθύμισε η Δρ. Seite κατά την παρουσίασή της.

Αναφερόμενη στον ρόλο του μικροβιώματος στη διαχείριση της ακμής χαρακτήρισε το σχετικό ερευνητικό πεδίο «επανάσταση στην κλινική έρευνα αφού προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπευτικών στρατηγικών και φυσικά την προοπτική μιας καλύτερης ζωής με υγιές δέρμα».

Ανισορροπία στο μικροβίωμα

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την ανισορροπία στο μικροβώμα ως αιτία των δερματολογικών παθήσεων. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροοργανισμών που ζουν κάτω από το ανθρώπινο δέρμα και σε όλη την έκταση του ανθρώπινου σώματος.

Γνωρίζουμε πλέον όλο και περισσότερα πράγματα για τον πληθυσμό των μικροοργανισμών αυτών και ξέρουμε ότι κάποιες τροποποιήσεις στην ποσότητα των μικροοργανισμών αυτών έχουν επίπτωση στον δερματικό φραγμό και άρα στη δερματική ανοσία, ενώ σχετίζονται και με την δερματική παθολογία.

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, η τροποποίηση του μικροβιώματος μπορεί να είναι παράγοντας αλλά όχι η αιτία για την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων, όπως η ατοπική δερματίτιδα. Γι’ αυτό και γίνονται όλο και περισσότερες μελέτες για τη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας και του εκζέματος».

H επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, Δρ. Sophie Seite

Σύμφωνα με τη Δρ. Sophie Seite στο ίδιο πλαίσιο μπορεί η έγκαιρη παρέμβαση, ήδη από την ηλικία των δέκα ετών να λειτουργήσει προληπτικά και στη περίπτωση της ακμής.

«Μετά σωστά δερμοκαλλυντικά μπορούμε να πετύχουμε εξισορροπήση του μικροβιώματος και έτσι, είτε να προλάβουμε, είτε να μειώσουμε τη σοβαρότητα της ακμής.

Αλλά αυτό που πραγματικά θεωρώ ότι τα προσεχή χρόνια να επιφέρει επανάσταση στη διαχείριση της ακμής είναι η ανάπτυξη και εμπορική διάθεση μιας διαγνωστικής συσκευής που θα αξιολογεί τη σοβαρότητα της ακμής αλλά και το αν γίνεται ορθή χρήση των δερμοκαλλυντικών.

Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην περαιτέρω απλούστευση των θεραπευτικών στρατηγικών ώστε η πολυπλοκότητα να πάψει να είναι εμπόδιο στην καλή συμμόρφωση του ασθενή», είπε.

Θεραπευτική προσέγγιση

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασής στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας η επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay υπενθύμισε ότι, «καμιά θεραπευτική προσέγγιση δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αν εμείς οι ίδιοι οι γιατροί δεν δώσουμε στους ασθενείς να καταλάβουν ότι η ακμή απαιτεί ήπια προσέγγιση. Για να αποβάλλει την ακμή, η επιδερμίδα χρειάζεται ήπια φροντίδα. Επίσης, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες, όπως καλός καθαρισμός της επιδερμίδας με ειδικό προϊόν για λιπαρή επιδερμίδα, καθημερινή χρήση προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για λιπαρή επιδερμίδα και μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ, προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο, που αντίθετα με τα κοινά πιστεύω, είναι “κακός φίλος” της ακμής. Και τέλος αντισταθείτε και μην σπάτε τα σπυράκια».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ