Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση διαταραχών μετά από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι σημαντικός, τόσο για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, όσο και στην αντιμετώπιση των διαταραχών που προκύπτουν μετά. Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια – ΑΕΕ αποτελούν σήμερα τη 2η αιτία θανάτου και την 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επεισοδίων οφείλεται σε δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η σωστά σχεδιασμένη θεραπευτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του, να μειώσει τα όποια συμπτώματα και να ελαττώσει τις πιθανότητες πρόκλησης ΑΕΕ.

Μετά το ΑΕΕ η φυσικοθεραπεία μέσω των θεραπευτικών ασκήσεων μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της όποιας αναπηρίας. Όπως έχει δείξει πλήθος ερευνών που έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, η επανεκπαίδευση των λειτουργικών δραστηριοτήτων όπως η βάδιση, η ισορροπία και ο χειρισμός των αντικειμένων, βελτιώνει την ανεξαρτησία των ασθενών και τη ποιότητα της ζωής του.

Αρχικά στάδια μετά από ένα ΑΕΕ

Η φυσικοθεραπεία στα αρχικά στάδια μετά από ένα ΑΕΕ, δίνει έμφαση στη σημασία της διατήρησης της καλύτερης στάσης , του εύρους τροχιάς της κίνησης και την ανάκτηση του ελέγχου της ισορροπίας. Η απώλεια ή η έκπτωση του ελέγχου της ισορροπίας, μπορεί να οφείλεται στην έκπτωση των κινήσεων του κορμού και των άκρων, στην έκπτωση της αισθητικότητας και σε χωρικές-αντιληπτικές διαταραχές.

Όταν η κίνηση και η δραστηριότητα στα άκρα είναι πιο εμφανής, πρέπει να εφαρμόζεται επαναλαμβανόμενη λειτουργική εκπαίδευση ιδίως για την έγερση και την επαναφορά στη καθιστή θέση και τη βάδιση. Επίσης, πρέπει να γίνεται εκπαίδευση σωστής χρήσης των βοηθημάτων βάδισης αλλά και των ορθώσεων. Σε ασθενείς που υπάρχει κινητικότητα στο άνω άκρο, συνιστώνται επαναλαμβανόμενες λειτουργικές ασκήσεις.

Η παθητική κινητοποίηση, οι διατάσεις, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, η επανεκπαίδευση βάδισης και ισορροπίας, ο λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός και οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές ασκήσεις υπό καθοδήγηση, αποτελούν τα όπλα της φυσικοθεραπευτικής φαρέτρας.

Αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές ώστε να είναι υπεύθυνη και αποτελεσματική. Η παροχή θεραπειών από διάφορους «θεραπευτές», που δυστυχώς αναπτύσσουν δράση, είναι αναποτελεσματική και πολλές φορές επικίνδυνη.

Στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.psf.org.gr και στο ειδικό πεδίο “Βρες Φυσικοθεραπευτή” μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αναζητήσει φυσικοθεραπευτή μέλος του συλλόγου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ