Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα: Η «κρυφή επιδημία» μεταμόσχευσης ήπατος

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναγνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα για την μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) και να ενώσει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» στη μάχη έναντι στη νόσο NASH. Αυτή την ημέρα, πάνω από 50 οργανισμοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη NASH και την προαγωγή της έγκαιρης παρέμβασης για μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναγνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα για την μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) και να ενώσει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» στη μάχη έναντι στη νόσο NASH. Αυτή την ημέρα, πάνω από 50 οργανισμοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη NASH και την προαγωγή της έγκαιρης παρέμβασης για μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η NASH αποτελεί την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), με περίπου το 20% των ασθενών με NAFLD να αναπτύσσουν NASH. Η NASH είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, οδηγώντας τα στον κυτταρικό θάνατο και την εξέλιξη φλεγμονής. Μετά από χρόνια η φλεγμονή, έχει ως συνέπεια την ίνωση του ήπατος. Ενώ όταν η ίνωση επιδεινώνεται εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH (μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα), αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Σιωπηρή επιδημία

Η NASH είναι γνωστή ως η “σιωπηρή επιδημία”. Τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή. Ενώ απαιτείται επεμβατική βιοψία για διαγνωστική επιβεβαίωση. Η μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της θα αυξηθεί παγκοσμίως, σε συσχέτιση με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

H NASH δεν είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση και έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης, ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

Αναφορικά, ο επιπολασμός της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD) εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος στη Μέση Ανατολή (32%) και στη Νότια Αμερική (31%), ακολουθούμενος από την Ασία (27%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (24%), την Ευρώπη (23%) και την Αφρική (14%). Στην Ελλάδα -όπως τονίζει ο Προμηθέας- ο επιπολασμός της NAFLD υπολογίζεται στο 15% – 20% του πληθυσμού.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) είναι να θέσει στο επίκεντρο τη νόσο και να ευαισθητοποιήσει. Τόσο το ευρύ κοινό, τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, την ιατρική κοινότητα, αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας και τα μέσα ενημέρωσης. Οι παγκόσμιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις και παροχή ενημέρωσης διαμέσου των μέσων ενημέρωσης. Αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχο της Παγκόσμιας Ημέρας NASH αποτελεί η προαγωγή της πρόληψης, η κινητοποίηση του πληθυσμού και η διασφάλιση ότι όλα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, γνωρίζουν πότε πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να προβούν στην σωστή διάγνωση.

Ηπατική ανεπάρκεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH ο Πρόεδρος του Προμηθέα Γιώργος Καλαμίτσης δήλωσε «Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος . Η γνώση, η πρόληψη και η επαφή με ηπατολόγο, των ατόμων που έχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν NASH (υπέρβαροι, διαβητικοί τύπου 2, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – τριγλυκεριδίων) είναι ζωτικής σημασίας. Συμμετέχοντας σε αυτή τη συλλογική, παγκόσμια προσπάθεια μαζί με το Global Liver Institute ευελπιστούμε να θέσουμε τη νόσο στο επίκεντρο».

Μοιραστείτε την δική σας ιστορία ώστε να χτίσουμε και να ενδυναμώσουμε μαζί την παγκόσμια κοινότητα της NASH, μέσω της ιστοσελίδας https://www.international-nash-day.com/take-action/share-your-story/.

Το Global Liver Foundation

Το Global Liver Foundation (Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ήπατος) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Ουάσιγκτον, D.C., Ηνωμένες Πολιτείες. Το όραμα του GLI είναι το ήπαρ. Φροντίδα του να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια ατζέντα της δημόσιας υγείας. Αναλόγως με τον επιπολασμό και τον αντίκτυπό τους. Η αποστολή του GLI είναι να βελτιώσει τον αντίκτυπο της ηπατικής κοινότητας. Προωθώντας την καινοτομία, τη συνεργασία και τη βελτιστοποίηση των προσεγγίσεων. Για την εξάλειψη των ηπατικών ασθενειών. Το GLI είναι ο διεθνής οικοδεσπότης της Παγκόσμιας Ημέρας NASH.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012. Είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία του -ως ασθενείς- παρέχουν υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με νόσους του ήπατος. Καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ